Azok a nők, akiknek napi étrendje egy
marék diót tartalmaz, aktívan meg tudják előzni a mellrákot. Egy amerikai
tanulmány vizsgálta a dió gyulladás gátló sejtvédő anyagait, és döbbenetes
eredményeket hozott napvilágra. A dió különböző komponenseinek kölcsönhatása
az, ami meg tud védeni bennünket a daganattól.
Dió és mellrák prevenció?
Az amerikai Marshall Egyetem tudósai a
dió hatásait vizsgálták a potenciális mellrákos megbetegedésekre. Ennek során
elképesztő ismeretek kerültek napvilágra, amelyeket a nők gond nélkül át tudnak
ültetni a mindennapjaikba, hogy minimalizálják a mellrák rizikóját.
Már viszonylag kis mennyiségű dió is
jelentősen képes csökkenteni a mellrák veszélyét. Naponta mintegy 50 gramm diót
kell fogyasztani ahhoz, hogy ennek a „szuperételnek” a preventív tulajdonságait
hasznosíthassuk, és sejtjeinket a tumorok lehetséges kialakulásától megvédjük.
Naponta dió, és a mellrák rizikója a
felére csökken
A dióval dúsított táplálkozás
daganattal kapcsolatos hosszú távú hatásának kutatására a mellrák örökletes
hajlamával rendelkező laboratóriumi egerekkel végezték a kísérletet. Jóllehet
az állatkísérleteket mindig kritikusan kell szemlélni, mégis az egerek
alkalmasak ilyenfajta vizsgálatokra, mert a mellrák fejlődése ezeknél az
állatoknál nagyon hasonlóan történik, mint az embernél.
Az egerek egyik csoportját dióval
etették, míg a másik csoport nem kapott diót. Kiderült, hogy a dióval etetett
egereknél a mellrák rizikója felére csökkent, mint a kontrollcsoportban. Ez
azért is jelentős és figyelemre méltó eredmény, mert az egerek arra voltak
programozva genetikailag, hogy nagy valószínűség szerint mellrákban fognak
megbetegedni.
Az ezt követő genetikai elemzés
kimutatta, hogy a rendszeres diófogyasztás több mellrákkal kapcsolatos gén
aktivitását képes megváltoztatni mind az egereknél, mind nálunk, embereknél.
Milyen daganat gátló anyagok teszik tehát a diót szuperétellé?
Dió – szuperétel daganat gátló
összetétellel
A tudósok hangsúlyozzák, hogy nem a
dió egyetlen tápanyaga tehető felelőssé a mellrákellenes hatásért, sokkal
inkább legalább három alkotóelem biokémiai kölcsönhatása az, ami védelmet nyújt
a potenciális daganatos betegségek ellen.
Szignifikáns szerepet játszanak a
dióban található esszenciális omega-3 zsírsavak, amelyek az egészségtelen
zsírokat semlegesítik. A mellrák prevencióval összefüggésben hasonlóan döntő a
dióban lévő antioxidánsok és fitoszterolok hatása is. Mindkettőnek tanulmányok
támasztják alá daganat gátló hatását.
Hivatkozás: http://gyogyszernelkul.com/dioval-a-mellrak-ellen/