Kezdőlap arrow Lapszemle arrow A tánc csabai utazó nagykövete
A tánc csabai utazó nagykövete
2009. február 12.
Néhány nap múlva már az ausztrál magyaroknak oktatja a néptáncot Farkas Tamás, a békéscsabai Tabán Néptáncegyüttes koreográfusa.

A békéscsabai Tabán Néptáncegyüttes 24 éves koreográfusától nem idegen az Ausztráliában rá váró feladat. Farkas Tamás karácsony előtt tért haza egy négy hónapos kanadai útról. A Torontó környéki magyar házakban tanította az első és második generációs kivándorlókat az anyaország hagyományaira. Közben maga is gyakorolt, készült a XIX. Békéscsabai Országos Szólótáncfesztiválra. Őrkői cigánytáncával idén másodjára érdemelte ki az aranysarkantyú minősítést.

- Jelenleg két műsort készítek a Tabán Néptáncegyüttessel - beszélt a két külföldi út közötti időszakról Farkas Tamás.

- A Báli hangulat a Maros mentéről című produkciót ősszel szeretnénk bemutatni a nagykállói fesztiválon. A másik készülő műsor a Békés megyében élő nemzetiségek táncait felölelő egész estés előadás. A dramaturgia az emberi élet fordulópontjait - születés, gyermekkor, legényavatás, házasság, házasélet és halál - követi. A koreográfiához az együttes tagjainak gyűjtései adják az alapot. - Nem csupán helyben keressük fel az elsődleges forrásokat, a határon túli falvak néptáncát, népzenéjét és hagyományait is filmezzük, archiváljuk, majd feldolgozzuk a koreográfiákban. Gyakran járunk gyűjteni Elekre, Kétegyházára, Méhkerékre és olyan eldugott erdélyi településekre, ahol még élnek a néphagyományok. Előfordult már, hogy az idősektől elsajátított táncokat a következő évben a fiatalabb generációnak "visszatanítottuk" - mondta Farkas Tamás.
Forrás: http://www.bmhirlap.hu

 
< Előző   Következő >