Kezdőlap arrow TÁMOP-3.2-13-12/1-2012-0397 arrow Sokszínű hagyományaink
Sokszínű hagyományaink
2013. december 2.

Történelmi időutazásban vehettek részt a gyerekek a TÁMOP - 3.2.13-12/1 Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is! - Néptánchagyományok átörökítése Békés megyében című pályázat megvalósítása során. A heti szakkörök mellett úgynevezett témanapok keretében szellemi és kulturális örökségünk az iskola padsorai közé szőtte be magát.

2013_11_08_sokszinu_kamut.jpg 

Írta: Tóth-Győri Virág

 

A Sokszínű hagyományaink címet viselő - ismeretterjesztő előadás sorozat célja, az általános iskoláskorú gyermekek zenei-művészettörténeti ismereteinek bővítése. Előadásainkban egy összegzőbb, összefüggés-kereső gondolkodásmód kialakítására törekedtünk. A táncos és népzenei elemekkel átszőtt színpadi bemutató, művészeti korok közt vezetgette a fiatalok figyelmét, korhű viselet és hangszerek kíséretében. Az előadás végén a hangszereket és viseleteket közelebbről is megnézhették a gyermekek és kérdéseket tehettek fel. Az egyszerűbb táncokat táncház formájában próbálhatták ki élő népzene kíséretében.           A Programban a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola, a kamuti Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola, a békéscsabai Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a gyulai Magvető Általános Iskola és Hajnalcsillag Óvoda Közös Igazgatású Gyulai Református Közoktatási Intézménye vett részt. A bemutató és a táncház a helybéli zenekarok és táncosok részvételével valósulhatott meg. Köszönet tehát a Ludas Zenekarnak , a Suttyomba Zenekarnak , a békési Belencéres Táncegyüttesnek, a békéscsabai Ballasi Bálint Táncegyüttesnek, a Tabán Táncegyüttesnek és a Gyulai Harruckern Táncegyüttesnek. Külön Köszönet a témanapok levezetéséért : Mahovics Tamásnak, Farkas Tamásnak, Horváth Péternek és Vaszkó Jánosnak.

A magyar néptáncban és népzenében bekövetkező változások párhuzamba állítása szélesebb körű betekintést engedett a gyermekeknek a hagyományos népi kultúránk végelláthatatlan kincsestárába. A magyar nép művészete szerves összefüggésben élt és fejlődött a nép életével és ezután is csak így fejlődhet, a gyermekek kezében van a legbiztosabb helye.

 
Következő >