Kezdőlap arrow TÁMOP-3.2-13-12/1-2012-0397 arrow Szüreti szokásaink életre kelnek!
Szüreti szokásaink életre kelnek!
2013. október 4.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége KHE szervezésében „Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is! – Néptánchagyományok átörökítése Békés Megyében” - című pályázat keretein belül, a Békés megyei zenekarok és néptáncosok összefogásával kel életre 2013. októberében a szüreti szokásokat felelevenítő programsorozat. Békés megye iskoláiban zengő muzsikaszó kíséretében játékos folklór előadás és kézműves foglalkozásban vehetnek részt az alsó tagozatos diákok.
/Írta: Győri Virág/

A szüret ideje a hazai szőlőkben október–november hónap volt. A szüret, mint szokás, olyan közösségi jellegű munkaalkalom, amelyhez gazdag szokáshagyomány tartozik, amikor a munka és az ünnep összekapcsolódik. Ezen szokáskörök felelevenítésére vállalkoztak a helyi zenekarok és a táncosaink. Ismeretterjesztő előadásaink, a népzenei és néptáncos elemekkel átszőtt, népi gyermekjátékokat, szőlőmunkálatok mozzanatit bemutató alakoskodásokat és egyéb népi mulatságokat keltenek életre a szőlő ünnepéhez kapcsolódóan. A megélénkült szőlőhegyeken ilyenkor zenélés, nótázás hallatszik. Így képzeljük mi is a gyermekek elé varázsolni a szüreti mulatságok pillanatait egy táncházi keretbe ágyazva. A Táncházban a szokáskörhöz tartozó dallamokkal, a Kárpát-medence táncanyagából válogatott egyszerű tánclépésekkel és szüreti gyermekjátékokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A táncház ideje alatt akinek kézműveskedni támad kedve, elkészítheti maga, a szüreti ünnepkörhöz szükséges eszközöket, kellékeket.

Színes pillanatokkal várjuk tehát a gyerekeket az ez év októberében induló Szüreti tanulságokban gazdag foglalkozásainkra. Szeretnénk mindezen túl megköszönni a programsorozatban résztvevő folklór, néptánc és népzenei oktatóknak és népzenei előadóknak, hogy vállalták a színvonalas produkciók előkészületeit és a programsorozatban történő együttműködést.

Néptáncoktatóink: Mahovics Tamás, Farkas Tamás, Vaszkó János, Horváth Péter
Résztvevő zenekarok: Ludas Zenekar, Suttyomba Zenekar és helybéli népzenei előadóművészek.  

Várunk Szeretettel egy játékos délutánra az alábbi iskolákban megrendezésre kerülő „Táncház a népszokások jegyében” zajló szüreti témanapon.


Táncház a népszokások jegyében; téma : szüret.
- 2013. október 11. 14:00–17:00  
Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Békéscsaba)
- 2013. október 18. 13:30 – 16:30  
Kamuti Általános Iskola
- 2013. október 25. 14:00-17:00
Magvető Általános Iskola(Gyula)
- 2013. november 15 11:00 –14:00  
Kis Bálint Református Általános Iskola (Vésztő)

 
< Előző   Következő >