Kezdőlap arrow TÁMOP-3.2-13-12/1-2012-0397 arrow Táncoló Talpak!
Táncoló Talpak!
2013. augusztus 25.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége által sikeresen elnyert TÁMOP 3.2. 13- 12/1 számú, Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is! – Néptánchagyományok átörökítése Békés Megyében című pályázata megnyitotta kapuit minden kedves érdeklődő szülő és gyermek előtt!
Békés megye nevelési-oktatási intézményeiben, óvodások és alsó tagozatosok lelkes tánca hirdeti a „Táncoló Talpak” népi játék és néptánc szakkör indulását. Célunk a mai városi kultúrában helyet teremteni a régi hagyományaink értékeinek és élővé tenni mindazt, ami a jelenkor társadalmát építő jelleggel tudja inspirálni. Mindaz, amit népművészetünk örökségül hagyott ránk, kellő hátteret biztosít a mai modern kor forgatagában a gyermekek szellemi és fizikai képességeinek fejlődéséhez. 
/Győri Virág/

c_tabla.jpg

A szakkörök keretein belül elsődleges feladatunknak tekintjük az önfeledt játék megvalósítását, ami rögzített szabályrendszerek útvesztőin keresztül tud csak érvényesülni. A játék segíti a mai gyerekeket az egészséges önértékelésben, hiszen mindenki megtalálja a maga tehetségéhez legközelebb állót. A népi gyermekjátékokkal, népdalokkal, a hangszeres népzene kíséretével és a táncos motívumokkal fejlődik a gyermekek irány és térérzéke, ritmusérzéke, koordinációs képessége, mely elengedhetetlenül szükséges nemcsak a mozgás, hanem az írás és olvasás terén is.
Barátságok létrejöttének kívánunk elsődleges teret adni mely egy összetartó közösséget eredményezhet a későbbiekben. Reményeink között szerepel, hogy a gyerekek közvetítésével a tanult játékos elemeket a saját otthonaikba is sikerüljön becsempészni. Úgy hisszük, hogy ha élményt adunk nekik és mi is velük játszunk, többet kapnak, mint a tiszta dallam intonálás vagy páros csárdás alaplépésének elsajátítása!  
Elképzeléseinknek eleget téve az óvodákban és iskolákban „Táncoló talpak” elnevezéssel népi játék és néptánc szakkör indítunk, felépítését tekintve heti 2 órás foglalkozásokban. A heti szakkör az alábbi Iskolákban, időpontokban és néptánc oktatók vezetésével fog zajlani:

- Gyulán a Magvető Általános Iskola és Hajnalcsillag Óvodában - Horváth Péter vezetésével
- Kamuton Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvodában - Mahovics Tamás vezetésével.
- Vésztőn a Kis Bálint Református Általános Iskolában - Farkas Tamás vezetésével.
- Szarvason a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthonban – Hanó Tamás vezetésével.
- Békéscsabán a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményében – Vaszkó János vezetésével.

Várunk Szeretettel minden kedves érdeklődőt!

 
< Előző   Következő >