Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Ahány ház, annyi szokás. Népszokásaink bemutatása a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncházban.
Ahány ház, annyi szokás. Népszokásaink bemutatása a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncházban.
2014. június 21.

Idén is útjára indítottuk Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház sorozatunkat, melynek mottója ezúttal az "Ahány ház, annyi szokás"  közmondásunk lett, annak okán, hogy 2014 első félévében a táncházak témáját az adott időponthoz legközelebb eső jeles napjaink, népszokásaink adták. Ebből adódóan, ahány helyszín, annyi népszokás került bemutatásra, feldolgozásra az egyes táncházak alkalmával.

Első alkalommal februárban, a farsangi időszakban Tótkomlóson a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda adott otthont a farsangi mulatság keretében megtartott Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncháznak. A farsangi mulatság remek alkalom volt a táncra, hiszen a szülők, nagyszülők, unokák, kisebb testvérek is eljöttek az iskola tornatermébe, így aztán szép számmal gyűltünk össze ezen a pénteki estén. A zenét a Suttyomba zenekar szolgáltatta, a táncokat Mahovics Tamás a békési Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere tanította. A program során farsangi játékokat próbálhattak ki a résztvevők, valamint az ugrós táncok alaplépéseit tanulhatták meg a gyerekek, akik közt szép számmal voltak felső tagozatosok is. A pihenő után moldvai táncok következtek, aminek hatalmas sikere volt, itt már felnőttek is táncoltak, elballagott „öreg diákok” is, szóval igazi táncházi hangulat kerekedett. A vándortáncház ideje alatt különböző kézműves tevékenységeket is kipróbálhattak a résztvevők.

Második alkalommal, a gyomaendrődi Katona József Művelődési Ház biztosított helyszínt a táncház számára, ahol a színházterem zsúfolásig telt meg néptáncos gyermekekkel. Gyomaendrődön már sok éves hagyománya van a néptáncnak, de sajnos kevés alkalmuk van a gyermekeknek valódi, élő zenére táncolni, így ez az alkalom igen nagy népszerűségnek örvendett-

gyoma1.jpg
Egy kis ritmusjáték

A program a szokásos módon alakult: rövid táncbemutató a Körösmenti Táncegyüttes szólistáinak közreműködésével, majd játék és tánctanítás a fent nevezett oktatók irányításával, valamint daltanítás a zenészek segítségével. A program teljes ideje alatt kézműves oktatók közreműködésével népi játszóházban vehettek részt az érdeklődők.

Harmadik alkalommal Gyulán került megrendezésre a vándortáncház, melynek az Erkel Ferenc Művelődési központ adott otthont. A program szervezésében Farkas Tamás a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, valamint Gyalog László Örökös Aranysarkantyús táncos működtek közre. A rendezvényen gyulai és békéscsabai táncosok illetve helyi érdeklődők vettek részt. Mind a gyermek, mind az ifjúsági és felnőtt korosztály is képviseltette magát.

gyula.jpg
Korosztály nem számított, mindenki táncolt

A vésztői Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncháznak a Kis Bálint református Általános Iskola adott otthont. A táncház a Tabán
Táncegyüttes szólistáinak „kedvcsináló” előadásával indult. Az előadás rövid néprajzi ismertetőt is tartalmazott, melynek témája a húsvéti, illetve a pünkösdi szokások voltak. A programot összeállította Farkas Tamás a Tabán Néptáncegyüttes vezetője.  A táncházban (és az előadás alatt is) a talpalávalót a Suttyomba Zenekar szolgáltatta.
A táncház egész ideje alatt alkalma nyílt az elfáradóknak a kézműveskedésre is.

 

vszt.jpg
Nagy érdeklődéssel figyelték a kis alsósok a bemutatót


Az utolsó előtti Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház helyszínéül a Vajda Péter Művelődési Központ szolgált Szarvason. A táncház repertoárjában népi játékok, moldvai körtáncok, széki táncrend és szilágysági táncok szerepeltek. A táncház kezesei Mahovics Tamás a Népművészet Ifjú Mestere és Csipei Judit voltak, a zenéről a Suttyomba Zenekar gondoskodott.
A program részét képezte egy nagy volumenű előadás is, mégpedig a Balassi Táncegyüttes Ládafia című produkciója, melynek végén a résztvevő közönség állva tapsolt, a jelenlévő táncpedagógusok szerint tanítványaik évekre szóló motivációt kaptak a program során.

Az első félévet a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház Dobozon, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének I. tánctáborában zárta, melyben mint táborzáró program szerepelt. A táncházban nagy sikere volt a tábortüzet záró tűzugrásnak. Miután közel 2,5 órás tűz körüli táncolás végén a táncház vezető Mahovics Tamás hirtelen támadt ötletként széthúzta a tüzet, és sorba állította a gyerekeket.  A kezdeti bátortalanság után végül alig lehetett a táncháznak véget vetni és takarodót fújni, mivel még este 10 órakor is táncoltak és tüzet ugrottak volna a gyerekek.
A kézműves foglalkozás során mézeskalácsot díszíthettek a gyerekek, illetve jegyajándékot készítettek bőrből. A kézműves játszóházat Barcsay Andrea és Éber Tamás, a Kézműves Szakiskola oktatói vezették.

 

A PROGRAM TÁMOGATÓI

nka.jpg

és a

nmi.jpg

 
< Előző   Következő >