Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Battonyán zárta a 2013-as évet a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház
Battonyán zárta a 2013-as évet a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház
2013. december 21.
2013 – ban is útraindult a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének vándortáncház sorozata, mely során az idén  település vehetett részt a táncházi forgatagban. A program célja, hogy Békés megye azon hátrányos helyzetű településein, ahol néptánccsoport, néptánc oktatás létezik ugyan, de a nehéz anyagi körülmények miatt a néptáncot kedvelőknek csak ritkán, vagy egyáltalán nincs alkalmuk  élő zenére táncolni, énekelni, erre mi alkalmat teremtsünk. Idén Gyulára, Gyomaendrődre, Vésztőre, Békéscsabára, Kamutra, Békésre, Szabadkígyósra, Gesztre, Battonyára és Bucsára jutott el a vándortáncház.

A sorozatban közreműködő zenekarok voltak: Ludas Zenekar, Suttyomba Zenekar valamint a Téglás Zenekar. Az évad utolsó táncháza 2013. december 20-án Battonyán került megrendezésre, a Ludas Zenekar valamint Hankó Tamás, a Tessedik Táncegyüttes vezetőjének, és Hegedűsné Farkas Lilla, a Hétpróbás Néptánciskola oktatójának közreműködésével.

battonya2.jpg
Bemelegítés egy kis moldvaival 

A vándortáncház a Ludas Zenekar és a táncosok színvonalas előadásával kezdődött, mely által a nézők megismerhettek néhány Békés megyei karácsonyi népszokást, valamint a viseletbe öltözött táncosoktól eleki, dél-alföldi és dévaványai táncokat láthattak.

A táncházban,  ahol természetesen a főszerep a dél-alföldi  táncoké volt, a gyermekek megismerkedhettek népi hangszerekkel is, valamint alkalmuk nyílt a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó dalok tanulására, valamint kipróbálhattak néhány ügyességi játékot is.

battonya.jpg
Egy kis hangszerismertető
A rendezvénysorozatot támogatta a
Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu)
nkalogo.jpg
és a
Nemzeti Művelődési Intézet
 
< Előző   Következő >