Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow A Körös-völgyi Sokadalom néptáncos szemmel
A Körös-völgyi Sokadalom néptáncos szemmel
2012. július 2.

Vasárnap este véget ért a XIII. Körös-völgyi Sokadalom, mely az eddigi évekhez hasonlóan, bővelkedett néptáncos programokban.
A három nap alatt két megyei és egy országos táncfesztiválnak is otthont adott a rendezvény. Június 29-én, pénteken rendezték meg a VI. Országos Gyermektánc Fesztivált, melyre szerte az országból érkeztek táncegyüttesek, akiknek tagjai alkották a Művelődési Háztól a Várig felvonuló menettánc hosszú sorát.
A rendezvény második napján megyei táncegyütteseinké volt a tér, pontosabban a színpad. A megyei táncos programok 15 órakor indultak a Vár előtti sokadalmi színpadon.

 

A megyei bemutatkozó program az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Békés Megyei Gyermek és Kisegyüttesek Néptáncversenyével kezdődött, melyre 13 együttes és 6 szólista nevezett be. A produkciókat 3 tagú zsűri (Majorosi Tímea -néptáncpedagógus, népdalénekes; Barbócz Sándor  - népzeneoktató, a Békés Banda prímása és Szarka Zsolt - Örökös aranysarkantyús táncos, a Bartzók Béla Művészeti Szakközépiskola néptánc tanszakának vezetője) értékelte. A díjkiosztásra 18 órakor került kezdődött, ez alkalommal 14 különdíj és 3 nívódíj került kiosztásra:

Különdíjban részesültek az alábbi együttesek és szólisták:

Városi AMI - Gyomaendrőd
Berecske Táncegyüttes - Mezőberény
Kisberényke Táncegyüttes - Mezőberény
Sárrét Táncegyüttes - Vésztő
Cimbora Táncegyüttes - Gyula
GYAKI Ifjúsági csoport - Gyula
Rozmaring Táncegyüttes - Bucsa
Harruckern Táncegyüttes - Gyula
Kaláris AMI - Kétegyháza
SOS Gyermekfalu néptáncosai és Szilágyi András néptáncoktató - Battonya
Podobni Martina
Nagy Anett
Pusztaszegi Ákos
Varga Dániel

Legjobb szólista produkció díjában részesült: Kiss Dóra és Beleznai István

A verseny nívódíjasai:

III. helyezett: Sárrét Táncegyüttes - Vésztő
II. helyezett: Harruckern Táncegyüttes - Gyula
I. helyezett: Városi AMI - Gyomaendrőd

 

A Néptáncversenyt követően indult a Békés Megyei Táncosok találkozója, melyet XVI. alkalommal rendezett meg a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége. A találkozón közreműködő csoportok: Körösmenti Táncegyüttes utánpótlás csoportja – Gyomaendrőd, Iglice és Kisbojtár Táncegyüttes – Kétegyháza, GYAKI Erkel Ferenc Művészetoktatási Iskola – Gyula, Kisberényke és Berecske Táncegyüttes – Mezőberény, Gróf Bölöny József Hagyományörző Néptáncegyüttes  – Biharugra, Harruckern Táncegyüttes – Gyula,  Harangos Néptánc Együttes – Orosháza.

A szervezők örömére szolgált, hogy idén két olyan csapat is eljutott a Sokadalomba (SOS Gyermekfalu néptáncosai Battonyáról és a Harangos Táncegyüttes Orosházáról), akik eddig még nem vettek részt e nagymultú rendezvényen.

A szombati "maratoni" táncbemutatót hagyományosan a Békés Megyei Néptán Gála zárta, melyen megyei nívós felnőtt együtteseink mutatkoztak be: Balassi Táncegyüttes – Békéscsaba, Balkán Táncegyüttes – Békéscsaba, Harruckern Táncegyüttes – Gyula, Iglice Táncegyüttes – Kétegyháza, Tabán Táncegyüttes – Békéscsaba, Viharsarok Táncműhely - Békéscsaba.

A rendezvény fogadott zenekara a Suttyomba Zenekar volt, a táncegyüttesek kíséretében ezen kívül részt vett még a Ludas Zenekar.

A szomati igazán néptáncos nap után azért vasárnapra is maradt még fellépő együttes. Délután Galagonya Együttes Borsról, valamint a három napos rendezvényt zárta a Balassi Táncegyüttes Őszülő Halánték csoprtja. A táncegyüttest kísérte a Téglás Zenekar.

Kapcsolódó cikkek: Képriport a XIII. Körös-völgyi Sokadalomról.

 

 
< Előző   Következő >