Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Joc - Kétegyházi román táncok
Joc - Kétegyházi román táncok
2011. november 6.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége már évek óta szervez táncosok és táncoktatók részére továbbképzéseket.  2008-as továbbképzésünk témája a Felső-Tisza vidéki és az öcsödi cigányság tánckultúrája volt, 2009-ben a Békés megyei Méhkerék és Elek románságának táncaival ismerkedhettek meg a résztvevők. 2010-től pedig a táncházi környezetben népszerű erdélyi táncok oktatását is beépítettük képzési sorozatunkba, melyet  idén gyimesi táncok oktatása képviselt. Békés megye tánchagyományai tekintetében még kimaradt a Békés megyei román nemzetiség tánckultúrájának harmadik reprezentatív területe, a kétegyházi románság táncainak oktatása, hagyományainak, viseletének bemutatása.

A lunga tanítása

Az elmúlt hétvégi oktatás témája volt a Kétegyházi táncrend, mely során délelőtt  Lungát, Minintalut, délután pedig Tiganeaskat és Ardeleanat tanultak a táncosok Mahovics Tamás és Almási Berta vezetésével.

 

Az oktatók

Lunga

A gyakorlati képzés végén

 

Az oktatáson kétegyházi román táncszókat (Strigaturi) is tanultak a lányok, majd a gyakorlati képzés után néprajzi előadás következett Halmi Zoltán előadásában Kétegyháza táncos hagyományairól, viseletéről, szokásairól.

 

Kettős kendőkötés

Az előadás részét képezte a helyi adatközlő és hagyományőrző táncosok bemutatója, valamint Bandula János furulyajátéka.

 

 

 
< Előző   Következő >