Kezdőlap arrow Lapszemle arrow A néptánc nagy európai ünnepe Gyulán
A néptánc nagy európai ünnepe Gyulán
2008. augusztus 17.

A mögöttünk hagyott hét végén rendezték meg immár 14. alkalommal a Minden Magyarok Nemzetközi Néptánc-fesztiválját Gyulán, amelyen mások mellett török, olasz, szerb, ciprusi és magyar együttesek vettek részt.
A Hír6.hu írása

A néptánc nagy ünnepe volt a mögöttünk hagyott néhány nap, amikor a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezésében megrendezték a XIV. Minden Magyarok Nemzetközi Néptánc-fesztiválját. 

080817_gyula_neptanc034.jpg
Perdülő szoknya, pörgő tánc (képek)
© Fotók: Pénzes Sándor

A programkavalkád még péntek délután a fél városon átvezető menettánccal indult, amely a gyulai vár mellett található Tószínpadig vezetett. Itt a fesztivál megnyitóját követően az első bemutató blokkal vette kezdetét a néptánc-ünnep. Török, olasz és szerb néptánccsoportok mellett megcsillantotta tudását a Magyarországi Románok Központi Együttese, valamint a Végvár Néptáncegyüttes is.

Szombaton a belvárosban található Világóránál szerb és török táncbemutató részesei lehettek az érdeklődők, míg este a Tószínpadon a fesztivál-bemutató második felvonását tekinthették meg az ínyencek.

Vasárnap délután a gyulai vár előtti teret népművészeti alkotó- és játszóházak népesítették be, és egymást követték a táncegyüttesek bemutatói. Talpalá valót húzott Téglás Ferenc és Zenekara, de előadást tartott a Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény (GYAKI) Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Iskolája, és bemutatót rendezett a Szarvasi Lovasklub Egyesület is.

Vasárnap este gálaműsor zárta a háromnapos színpompás nemzetközi néptánc-fesztivált a Tószínpadon.

Betöltés
 
< Előző   Következő >