Kezdőlap
Városházi Esték 2011.
2011. június 17.

Városházi Esték 2011. - SZENTIVÁNI BANDAHÁBORÚ - határok nélküli népzenei találkozó a Városháza udvarán
2011. június 25.
20.45

Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton, a népzene kerül a Városházi Esték középpontjába. Ezen az estén három népzenei együttes lép fel a Városháza színpadán!

István Ildikó és barátai (Székelyföld): repertoárjukban, Békéscsaba testvérvárosi kapcsolatainak megerősítéseként, sóvidéki, küküllőmenti és udvarhelyszéki dallamokat hallhatunk. A középpontban Székelyderzs és a Homoródmente. Ezenkívül Háromszéki anyag, ami Erdővidék, s más finomságok, mint Küküllőmente , Felcsík s minden egyéb Erdélyből, ami belefér a műsoridőbe. Az ötfős zenekar egy táncos párral is kiegészül, akik az este folyamán tánctanítással gazdagítják a programot, teljesen kezdők számára is élvezetessé téve az estét.
Tagjai: István Ildikó (ének, tánc), Mihály Pál (prímás), Gáspár Csaba (hegedű), Kelemen Pityu (brácsa), Csibi Szabolcs (bőgő), Sándor Csaba (tánc), Ségercz Ferenc (tánctanítás)  

Csalóka zenekar (Vajdaság): 2001-ig az Udvarhely Néptánc Műhely kísérő zenekara Székelyudvarhelyen, de rendszeresen bedolgoztak a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyütteshez, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházhoz, valamint a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió- színházhoz is. 1994 óta Batyu tábor oktatói is. Jelenleg a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tánccsoportjainak kísérőzenekara.
Tagjai: Rózsa Tibor prímás, Kelemen Zsolt brácsás, Borsodi Árpád nagybőgős és Kisimre Szerda Anna énekes, állandó közreműködő: Csonka Ferenc prímás a népművészet ifjú mestere.

Szárma Tamburazenekar (Magyarország): 2004-ben alakult, érdi, százhalombattai és budai fiatalokból. Céljuk a tamburázás magyarországi hagyományainak felelevenítése, megőrzése. Mára a magyarországi köztudatban a tamburazenekar fogalma kihalófélben van, a magyarországi tamburazenekarok pedig túlnyomórészt balkáni repertoárral rendelkeznek. Ezért számít kuriózumnak a zenekar repertoárja, mely a Duna-menti, sárközi, bácskai, mezőföldi és somogyi dallamkincset is felöleli. Koncertjeiken megszólalnak emellett somogyi és bakonyi hosszifurulyás betyárdallamok is, illetve első világháborús katonadalok, cigány- és magyar mulatónóták, szerb-horvát kólók.
2007. decemberében az együttes a Kilátó Tehetségkutató Fesztivál 2. díját nyerte, 2010. áprilisában a zalaegerszegi Kamaratánc Fesztiválon a zenekar munkáját a zsűri szakmai nívódíjjal jutalmazta.
Tagjai: Hetényi Milán- prímtambura, ének, Diriczi Zoltán- A basszprímtambura, Dohárszki Béla- brácsatambura, Endrődi Szabolcs- bőgő, hosszifurulya

 A meghívott zenekarok ezen az estén a Történelmi Magyarország egységét képviselik, valamint a zene egyetemességét, megtartó erejét és a velünk élő népzene aktualitását éreztetik. A zenekarok bemutatják a saját vidékükön elterjedt, illetve honos népzenét, annak a tájegységnek a muzsikáját, amelyik szívükhöz legközelebb áll. Ezt követően közös zenélés, az est végére 12-14 zenész is a színpadon húzza, ami még nagy fesztiválokon is igen különleges teljesítmény, igazi zenei csemege, mely egyszeri és jószerivel megismételhetetlen, felejthetetlen élmény.

 

A MŰSOR VÉGÉN TÁNCHÁZ, TÁNCTANÍTÁSSAL!!!

BELÉPÉS INGYENES.

Helyszín a Városháza udvara.

Esőhelyszín: Balassi Bálint Művészetek Háza.

 
< Előző   Következő >