Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Lezárult a Barangoló csűrdöngölő első félévi táncház sorozata
Lezárult a Barangoló csűrdöngölő első félévi táncház sorozata
2011. június 7.

2011. május 28-án szombaton, Tótkomlóson zárult a Barangoló csűrdöngölő első félévi táncház sorozata.

A táncházban közreműködtek a SZÁMK Chován Kálmán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei (Sköcök Ifjúsági Táncegyüttes, és a Vackor Gyermektáncegyüttes), valamint a Suttyomba zenekar.


 

 

Muzsikálás közben a Suttyomba Zenekar

A program 17:00 - kor kezdődött egy rövid bemutatóval, melyben Kalotaszegi és Tírpák táncokat adtak elő a közreműködő gyermekek, ezt követte a Dunántúli táncház (lassú dudálás, csárdás majd ugrós), Hankó Tamás és Bakró Erzsébet vezetésével.
A körül-belül fél órás megmozgatás után újra egy kis bemutató következett Eleki, Somogyi és Szilágysági táncokkal, majd újra egy kis átmozgató táncház jött, melyben ezúttal a  moldvai körtáncok kaptak helyet. Végül egy újjabb és egyben az utolsó bemutató következett, ahol Magyarpalatkai táncokat láthatott a közönség.
A táncházat Széki táncokkal folytatták (négyes, lassú és csárdás). végül a mulatságot, a régi helyi hagyományokhoz hűen tótkomlósi marssal fejezték be.


A táncház egész ideje alatt népi játszóház is működött, ahol a Kézműves Szakiskola oktatóinak vezetésével nemezből tulipánt és labdát, csuhéból nyulat és szitakötőt készíthettek az érdeklődők. Legnépszerűbbnek a mézeskalács-díszítés bizonyult, melyhez a hagyományos tojásfehérjéből készült mázat használták.

Így készültek a mézeskalácsok

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének szervezésében és Békés Megye Önkormányzatának támogatásával létrejött Barangoló csűrdöngölő táncház sorozattól egy rövid időre búcsúzunk, de ősszel újra indul a sorozat, melyet szeretnénk további öt hátrányos helyzetű településre eljuttatni.

 
< Előző   Következő >