Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Békés Megyei Gyermek - és Kisegyüttesek Találkozója
Békés Megyei Gyermek - és Kisegyüttesek Találkozója
2011. május 1.

2011. május 14-én szombaton kerül megrendezésre a Békés Megyei Gyermek - és Kisegyüttesek Találkozója. A rendezvény Békés megyében már hagyománnyal rendelkező, kifejezetten néptáncos szakmai rendezvény, mely segíti, előremozdítja az együttesek szakmai munkáját, alkalmat teremt az együttesvezetők közti tapasztalatcserére, az együttesek tagjai között pedig új kapcsolatok kialakítására és a régiek ápolására.

A rendezvény közönsége (több megyei településről érkező hozzátartozók, fenntartók, szimpatizánsok és helyi érdeklődők) megismerheti és összehasonlíthatja a megyében működő kis - és gyermekcsoportok szakmai munkáját.

Célja, a megyében működő, kevés forrással rendelkező együttesek fellépési, bemutatkozási lehetőségeinek bővítése, a fesztiválhangulat megteremtése, a fesztiválok általános menet-rendszerének megismertetése, tapasztalatszerzés biztosítása, illetve a fellépő csoportoknak az országos fesztiválrendszerbe való bekapcsolódásának segítése.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége közel 10 éve, változó helyszínnel szervezi meg a Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek Találkozóját (régebben Viharsarki Gyermek- és Kisegyüttesek Találkozója), amelynek több alkalommal Kevermes, Szarvas, Gyomaendrőd, tavaly Mezőberény adott otthont. A 2011. évi rendezvénynek a Kétegyházi Táncsics Mihály Művelődési Ház és a Kaláris AMI lesz a házigazdája.

A programon a hagyományokhoz híven bemutatkoznak mindazok a kis, illetve gyermek együttesek, akiknek kevés fellépési lehetőségük van.

Sok újonnan alakult csoport csak egy-két színpadképes koreográfiával rendelkezik és Gyulán, minden év nyarán megrendezésre kerülő Békés Megyei Táncosok Találkozóján (korábban Viharsarki Táncosok Találkozója) csak vendégként szokott részt venni. A Békés Megyei Kis- és Gyermekegyüttesek Találkozója az a fórum, ahol ők is bátran vállalják a fellépést. A koreográfiákat minden évben tanácsadás jelleggel szakértők tekintik meg és a műsort követően egy kerekasztal beszélgetésen nyújtanak tanácsokat. Idén a zsűri tagjai: Majorosi Tímea néptáncpedagógus és Lukács László, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Dél-Alföldi Regionális Kollégiumának elnöke.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fesztivál nem verseny, hanem találkozó, ahol a tapasztalatcsere a lényeg.

Az idei Találkozón résztvevő iskolák, néptánccsoportok és szakmai műhelyek:

GYAKI Erkel Ferenc Művészetoktatási Iskola Ifjúsági csoportja – Gyula, Cimbora Gyermek Táncegyüttes – Gyula, Május Néptánccsoport – Magyardombegyház, Kaláris Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Iglice csoport – Kétegyháza, Kaláris Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kisbojtár csoport – Kétegyháza, Rozmaring Néptáncegyüttes Csincsecske csoport – Bucsa, Városi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény –Gyomaendrőd, Harruckern Táncegyüttes – Gyula, Pacsirták Gyermektánccsoport – Elek, Kikerics Aprócska csoport – Okány, "Leg a láb" AMI –Mezőberény.

A nap folyamán muzsikál a Suttyomba Zenekar.

A program támogatói:

NKA

Békés Megye Önkormányzata

 

 
< Előző   Következő >