Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Rendhagyó ének-zene órák Békés megyében
Rendhagyó ének-zene órák Békés megyében
2011. április 26.

Szerencsére egy minőségi népzenei és néptáncos programért nem kell senkinek messzire utaznia, sőt mondhatjuk, hogy szeretett kis településéről ki sem kell mozdulnia, hiszen helybe mennek a programok, így azok a hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek is kultúrához juthatnak, akiknek egyébként másképp nem lenne lehetősége erre.

Ilyen program volt többek közt a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének „Tilinkótól a szaxofonig, a verbunktól a csárdásig” című rendhagyó ének-zene óra sorozata, melynek utolsó előadásai a múlt héten fejeződtek be.

A legtöbb helyszínen 100 fölött volt a gyermeknézők száma,


akik nem csak nézték a műsort, hanem szívesen be is kapcsolódtak abba.

A rendezvény célcsoportja a hátrányos helyzetű települések általános iskolás korú gyermekei. Idén 10 hátrányos helyzetű település részesülhetett az ingyenes programban: Kétegyháza, Elek, Mezőgyán, Zsadány, Geszt, Kertészsziget, Bucsa, Telekgerendás, Kétsoprony és Kamut. A szervezőknek, közreműködőknek és a Békés Megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően több száz gyermek tekinthette meg az egy tanórányi időtartamú műsort, melyben az élő népzene és néptánc segítségével mélyíthették zenei és történelmi ismereteiket a diákok.


Sokféle hangszerrel megismerkedhettek a gyerekek, mint a fent látható citera és tambura, de az összes közül talán legérdekesebb volt ez a


tölcséres hegedű, mely még a zene iránt érdeklődő legidősebb diákoknak is az újdonság erejével hatott.

Az előadások alkalmával, a Ludas Zenekar, mint állandó közreműködő, az egyes történelmi korszakok zene - és tánctörténetébe vezette be a nézőket. A rendhagyó órák az alábbi tematika szerint épültek föl:

Korszak

Téma

 

Középkor:

 

Jellegzetes középkori hangszerek és középkorban kialakult néptáncok (körtáncok, fegyvertáncok, küzdő karakterű páros táncok és az ugrós páros valamint a hozzájuk kapcsolódó hangszeres zenei kíséret jellemzői)

 

Reneszánsz:

 

Jellegzetes reneszánsz kori hangszerek és táncok – azok kapcsolata a reneszánsz kori embereszménnyel. (Forgós karakterű páros táncok és prelegényesek, valamint a hozzájuk kapcsolódó hangszeres zenei kíséret jellemzői)

 

Barokk-és Rokokó:

 

Túldíszítettség a zenében és a táncban (legényesek, forgós-forgatós páros táncok, valamint a hozzájuk kapcsolódó hangszeres zenei kíséret jellemzői)

 

Reformkor és a nemzeti új stílus:

 

A nemzeti zene és táncstílus kialakulása: a verbunkos zene és a verbunk tánc, valamint a csárdás kialakulása

 

Forgós-forgatós páros Kalotaszegről, hagyományos viseletben, Gera Krisztina és Szilágyi András előadásában.

Természetesen e száraznak tűnő anyagot a gyermekek nyelvére lefordítva, sok-sok hangszer és táncbemutatóval fűszerezve tette érdekessé és emészthetővé a zenekar és a táncosok. A programsorozatban közreműködő táncosok és táncegyüttesek a következők voltak:

Gera Krisztina-Szilágyi András – Elek Táncegyüttes
Szugyiczki Julietta-Tímár Attila – Berény Táncegyüttes
Almási Berta-Farkas Tamás – Tabán Táncegyüttes
Mahovicsné Ladányi Anita-Mahovics Tamás – Belencéres Táncegyüttes

A 45 perces műsorminden helyszínén mind a diákok, mind az előadók jól érezték magukat, s bíznak a mielőbbi folytatásban.

 
< Előző   Következő >