Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Rendhagyó ének - zene óra Kétegyházától Mezőgyánig
Rendhagyó ének - zene óra Kétegyházától Mezőgyánig
2011. április 9.

Az elmúlt héten öt hátrányos helyzetű település általános - és középiskolás gyermekei tekinthették meg a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének szervezésében, valamint a Ludas Zenekar az Elek Táncegyüttes és a Berény Táncegyüttes közreműködésével, a Tilinkótól a szaxofonig című rendhagyó ének-zene órát.

 

A rendezvény célja, az iskoláskorú gyermekek (különösen a hátrányos helyzetű településeken) zenei-művészettörténeti ismereteinek bővítése, egy összegzőbb, összefüggés-kereső gondolkodásmód kialakításának, az iskolai tananyag elsajátításának segítése, a száraz ismeretanyag érdekesebbé tétele.

A gyermekek is aktív résztvevői voltak a műsornak

Mindezek mellett természetesen cél a magyar népzene és néptánc kultúra népszerűsítése, megismertetése minél több iskoláskorú gyermek számára.

A programsorozat első öt helyszíne volt:

2011. április 6-án Kétegyháza , ahol középiskolások alkották a közönség nagy részét, majd ezt követte  Elek, ahol a  Dr Mester György Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek. Mindkét helyszínen az Elek Táncegyüttes szólistái színesítették a műsort hagyományhű viseletben előadott improvizatív táncukkal.


 

 Gera Krisztina és Szilágyi András
(Elek Táncegyüttes)

2011. április 8-án reggel 08 órakor csöngettek be a 3. rendhagyó ének-zene órára Geszten, a Tisza-kastélyban, majd Zsadányban 10 órakor a Művelődési Házban, végül 12 órakor Mezőgyánban, szintén a Művelődési Házban. E három helyszínen a Berény Táncegyüttes két kiváló táncosa – Szugyiczki Julietta és Tímár Attila – tette még változatosabbá a zenei bemutatókat.

A táncosok és a zenekar a zsadányi színpadon

A rendezvény-sorozat állandó közreműködője, a műsor gerincét adó együttes a Ludas Zenekar, melynek tagjai (Szujó Zsolt-hegedű, Rácz Gyula-brácsa, Bene Gábor-nagybőgő és János Hajnalka-ének) végigkísérik a további öt helyszínt, melyek a következők:

A Ludas Zenekar (János Hajnalka, Szujó Zsolt, Rácz Gyula, Bene Gábor)

2011. április 18. Kertészsziget és Bucsa

2011. április 20. Telekgerendás, Kétsoprony és Kamut.

 

A program támogatója:

Békés Megye Önkormányzata



 
< Előző   Következő >