Kezd├Álap arrow Tud├íst├ír arrow Jeles napok arrow Szent L├║cia
Szent L├║cia
2017. december 12.

December 13-án  Szent Lúciára emlékezünk, aki egy el├Ákel├Á szicíliai családban nevelkedett.
A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

Szirakúzai Lúcia (283-304), más néven Szent Lucy vagy Szent Lúcia (latin: Sancta Lucia) fiatal keresztény mártír volt, aki a Diocletianus üldöztetés során halt meg. A római katolikus, anglikán, evangélikus és ortodox egyházak szentként tisztelik. ├Ľ egyike a nyolc n├Ánek, akiket név szerint említenek a kanonikában, melynek ünnepnapját, Szent Lucy-nap néven ismerték, december 13-án nyugaton. Szilézia Szent Luciát a középkorban tisztelték, és jól ismert volt a korai modern Angliában is.

A történetnek legrégebbi írott változata az ötödik századi Mártírok Cselekedetei kötetben fellelhet├Á.

E szerint gazdag családba született 283-ban, apja római eredet├╗ volt, de meghalt mikor a lány 5 éves volt. Anyja Eutychia neve görög származásra utal. Mint sok sz├╗z szent, Lúcia is Istennek ajánlotta szüzességét, de anyja err├Ál nem tudva oda ígérte kezét egy gazdag pogány család fiának. Habár az eljegyzést sikeresen felbontották, kés├Ább amikor a szent a vagyonát a szegényeknek osztogatta, egy római tisztvisel├Á err├Ál hallva felajánlotta, hogy áldozzon a császár képének. Ezt megtagadva megvádolták kereszténységgel, el├Áször selyemházba vetették, majd amikor megbecstelenítése útjába állt a sors, bebörtönözték és kivájták a szemét (korábbi elbeszélések szerint maga vájta ki, hogy elriasszon egy makacs kér├Át), majd elvágták a torkát, de addig nem halt meg, míg imádságát be nem fejezte. Halála után a kriptában szeme épnek bizonyult.

Lucia a latin lux-hoz kapcsolódva fényhozó (régen dec13 az év legsötétebb napjára esett), véd├Ászentje még a vakoknak íróknak, ev├Áeszköz készít├Áknek, edényéget├Áknek, munkásoknak, mártíroknak, parasztoknak, Olaszországban; lószerszámosoknak, eladóknak, ólomüveg készít├Áknek. Felé imádkoznak vérzések, hasmenés, szembetegségek, torokfert├Ázések ellen.

 

 
K÷vetkez§ >