Kezdőlap
Katalin a dologtiltó
2017. november 24.

November 25. Katalin napj, a név jelentése tiszta - görög eredetű Kathleen-ből. A naphoz sok érdekes szokás, időjárás megfigyelés kapcsolódik.Ezekből gyűjtöttünk össze néhány hasznos olvasnivalót.

Időjárás

Az időjárástól független termelés viszonylag új dolog, nem is olyan régen az emberek életét az eső és a fagy eljövetele nagy mértékben meghatározta. Éppen ezért különös hangsúlyt kapott az iő előrejelzése, és bár az egész bolygó megfigyelésére nem volt lehetőségük, az évek során viszonylag pontos előrejelzéseket készíthettek.
Ha Katalin locsog, karácsony kopog, ha Katalin kopog, karácsony locsog.
Azaz ha Katalin napján nedves az időjárás, karácsonykor fagyni fog és fordítva. A Katalin-napi fagy azt jelzi, hogy karácsonykor enyhe, nedves lesz az időjárás.
Ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik.
Azaz:
Ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz.

Szent Katalinok

Alexandriai Szent Katalin

A IV. század elején, Maxentius császár alexandriai látogatása idején megtagadta a bálványáldozatban való részvételt, a császár értésére adta, hogy keresztény. Maxentius ötven pogány filozófust rendelt Katalin meggyőzésére, azonban mind az ötvenen megtértek a lány hatására (Így lett a tanárok, könyvtárak, teológusok védőszentje.) Állítólag Jézus megjelent álmában és eljegyezte, ezért a házasulni vágyó leányok védőszentjeként is számon tartják.
A bálványimádás tagadásáért végül halálra ítélték, először egy pengével kirakott kerékkel akarták kivégezni, ám a szerkezet öszzetört. Ezért a kerékgyártók, malmosok védőszentje is.

Sienai Szent Katalin

1347-ben született. Kongregációkat szervezett, betegeket ápolt, bűnösöket segített Sent Domonkos harmadik rendjében. Politikailag aktív, Avignonbóli visszatérésére ő bírta rá XI Gergely pápát. VI Orbán megválasztásában, a Római és Firenzei kúria kiegyezésében is szerepet vállalt. Első női egyháztanító, állítólag stigmákkal rendelkezett.

Szerelmi jósló

A házasulni vágyó leányok védőszentje nevenapján állítólag megjelenhet egy álomban jövendőbeliük (böjttel talán a legényeknek is), valamint az ezen napon a leány által vízbe tett orgonaág (van ahol kilenc, vagy gyümölcság) karácsonyra való kizöldülése azt jelezte, jövő évben férjhez megy a lány. Vannak akik szerint nem szabad a vizet cserélni alatta az ág alatt.
 
Kisfarsang utolsó napja

Népi hagyomány szerint ezen a napon hagyni kell a házimunkát, inkább mulatni javasolt. Szokás ilyenkor megrendezni a Katalin-bált, esetleg vásár napot tartani, ami habár a mai világban szinte elhagyott szokás( a mindennaphoz szükséges dolgok könnyen fellelhetőek) az erdélyi Gyulakután (Maros:Fântânele) még ma is gyakorlatban van.
Ekkor egy zsák dughagymát felkötöttek a szabad kéménybe, ahol azt a gőz és a meleg átjárhatta, és sokszor ezen a napon hajtották ki a pásztorok a csordát utoljára, mielőtt a téli fagy miatt be kellett zárni az állatokat.
 
< Előző   Következő >