Kezdőlap arrow Könyvajánló
Könyvajánló
A népművészet táncos mesterei
2013. december 15.

nepmuveszet_tancos_mesterei_elo.jpg


Előszó

A múltban mélyen gyökerező kulturális örökség minden közösség számára azonosságtudatának forrása. Ennek számos megnyilvánulása, mint például a népzene és a néptánc,  az ünnepek, a kézművesség, a népköltészet, a helyi nyelvek és a nyelvjárások eltűnőben vannak.

Az antikvarium.hu ajánlata .

Bővebben

 
Szilágysági magyar népművészet
2011. március 2.


A Szilágysági magyar népművészet kötetnyi bemutatását adni - néprajzkutatásunk régi adósságának törlesztése. Még a századforduló táján írta a szilágysági néprajzi gyűjtés egyik kezdeményezője Boér Miklós, hogy rendkívül érdekes etnográfiai viszonyai ellenére a Szilágysággal mégsem foglalkozott valami nagy buzgalommal senki...

Részletek

 
Erdély magyar népművészete
2011. február 11.

A könyv adatai

A könyv címe: Erdély magyar népművészete
Kiadó:Officina Nyomda és Kiadóvállalat Kft.
A kiadás éve: 1944
Kötéstípus: Félvászon
Oldalszám: 67
Megjegyzés: A fedőlap egy erdélyi hímzés felhasználásával készült. Négy színes rajzzal és 32 fekete-fehér fotóval illusztrálva. A színes rajzokat Bayern Béla festőművész készítet.


Tartalom, megrendelés

 
A táncház hőskora DVD
2010. május 2.

A Táncház-mozgalom kezdetén még nem állt rendelkezésünkre videokészülék. Az első, még nem szabványosított gépek olyan felvételeket készítettek, amelyeket ma már le sem lehet játszani. Az első használható, néma, színes mozgóképeket az induló mozgalomról a Kassák Klub rendezvényein rögzítettük egy Super 8-as filmfelvevővel. Ezeket követték a Bartók együttesben folyó munkát bemutató, majd a nyári Kassák-táborok életét megörökítő jelenetek.Ma már pótolhatatlan dokumentumoknak számítanak ezek a tekercsek, amelyeket digitalizálva, korszerű, DVD-formátumban ezennel útjára indítunk.

Sebő Ferenc

A termék megrendelhető a hagyomanyokhaza.hu oldalon. A DVD ára: 2810 Ft

Tovább...
 
Szili kút, szanyi kút...
2010. május 2.

Bakonyi Lászlóné - Ónodi Béla: Szili kút, szanyi kút...
A Rábaköz hagyományai

A Hagyományok Háza Helyi Hagyományok sorozatának legújabb része.

A termék megrendelhető a hagyomanyokhaza.hu oldalon, a termék ára: 2.500 Ft.


Tovább...
 
Cimbaliband: Feketetó
2010. január 15.

10A CimbaliBand második lemeze forgatagos vásári hangulatot idéz meg a maga sajátos stílusában, ami éppen olyan, mint a feketetói vásár: múltról mesél, s közben nagyon is élő, eleven. „Még ha nincs is pénzed, Feketetóról akkor sem mész haza vásárfia nélkül." - tartja a helyi mondás, és valóban, a lemezt hallgatva mindenki megtalálhatja a neki tetsző portékát: van itt régies stílusú, míves muzsika, mulatósabb, mai vásári zene, sőt némi jazz is. A hallgató egyszer csak arra eszmél, hogy lassan minden vásárfiából választ egyet, míg végül e kavalkádos forgatagban magával ragadja a hamisíthatatlan CimbaliBand muzsika…

További információ a cd-rő: www.fono.hu

 
Csinódi Népköltészet. Az Úz-völgyi csángók folklórhagyománya
2009. augusztus 21.

10Balassi Kiadó, 2009
Szerző: Magyar Zoltán
A már Orbán Balázs és Becze Antal által is nagy számban említett Úz-völgyi földrajzi nevek is jelzik, hogy noha a 20. századig lakatlan maradt a völgy, mégis része volt a kászoni táji tudatnak. Csinód pataka már a 18. század végétől megjelenik a forrásokban. A szájhagyomány szerint az első gyimesi csángók 1910 körül települtek a vidékre, Csinód benépesülése az 1930-as évekre tehető.
További információ a könyvről: Szakkönyv hu

 
Táncház-Népzene 2009
2009. augusztus 17.

10A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet „Táncháztalálkozó" sorozatának folytatójaként 2002 óta írja ki lemezpályázatát hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-lemezen megjelenhessenek.

Tovább...
 
Moldvai táncok - Klézse, Somoska
2009. augusztus 17.

10A Kárpát-medence táncos öröksége sorozat IV. része
Oktatási segédanyag - DVD
A kiadvánnyal segítséget kívánunk adni a moldvai csángó magyarok tánckultúrájának megismeréséhez és tanításához. A táncok bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektettünk azok néprajzi környezetének megismertetésére is. A tájtörténetet, népviseletet és a táncéletet, zenefolklorisztikát bemutató, képekkel, hangfelvételekkel illusztrált tanulmányok teszik még teljesebbé a moldvai táncok és oktatásuk iránt érdeklődők tudását.
Bővebb info: hagyomanyokhaza.hu

 
Jánosi József: Erdővidéki Táncélet
2009. augusztus 17.

10 A borítóról...:
Ez alkalommal az olvasó a Kovászna megyéhez (Erdély) tartozó Erdővidék három községének: Bölön, Felsőrákos és Ürmös táncéletének színes élő szokásait ismerheti meg.
A székely táncdialektusról viszonylag kevés tanulmány jelent meg, ezen belül a szakirodalom különösen adós a történelmi Háromszék hagyományos táncéletének ismertetésével. A 2004-ben megjelent „Háromszéki táncok" cimű könyvem után, az „Erdővidéki táncélet" egy újabb hézagpotló tanulmány.

 Jánosi József

Tovább...
 
PANNON FRESKÓ
2009. augusztus 17.
10 Az európai műveltség több évezredes történelme a mítoszok ködébe vész...
Az antik világ, a népvándorlás hullámai s a kereszténység évszázadai után létrejött egy egységes és mégis változatos kultúra ezen a földrészen, melyet a mi hagyományaink is hitelesen közvetítenek.Műsorunk az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és halál fenséges harcait a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) karakteres színeiben. Mint egy ásatás freskótöredékeit illesztjük össze az évezredek örökölt formáit, kincseit -- egy Karnevál forgatagában. A történelmi múlt elevenedik meg élő hagyományaink által inspirálva. Közismert dallamaink, táncaink különféle etnikai karaktereket felöltve bizonyítják európai összetartozásunkat.
Bővebb info: hagyomanyokhaza.hu
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 11 / 31