Kezdőlap arrow Tudástár arrow Jeles napok
Jeles napok
Február 19. Zsuzsanna napja
2009. február 8.
 

Zsuzsanna elviszi a havat, megszólaltatja a pacsirtát.

A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet. A délvidéken a megcsorduló eresz jó termést jövendöl.

Tovább...
 
Február 14. Bálint napja
2009. február 8.
A tavaszvárás gondolata kapcsolódik Szent Bálint pap és vértanú - február 14-én esedékes - régi, jeles névünnepéhez. A néphiedelem szerint ekkor tartják menyegzőjüket a madarak, párosodnak a verebek.
Tovább...
 
Február 11. Elek napja
2009. február 8.

A csíkgyergyói székely hegyi pásztorok ezen a napon tartották a kígyók ünnepét, mert hitük szerint ekkor bújnak elő a csúszómászók. Ezért a nap dologtiltó és gonoszjáró napnak számított. Előestéjén pásztortüzekkel riogatták a gonosz ártalmakat, és köszöntötték a reményeik szerint közelgő tavaszt.

 
Február 6. Dorottya napja
2009. február 8.

Időjárásjósló nap. A népi regulák szerint: "Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja" - vagyis a megfigyelések szerint a hideg még hidegebb lehet, de ugyanez történhet a meleggel is.

 
Február 5. Ágota napa
2009. február 8.
Szent Ágota napján már a lassan csak-csak közelgő tavaszi munka előkészületeire összpontosult a gazdaember figyelme.
Tovább...
 
Február 3. Szent Balázs püspök napja.
2009. február 8.
Február 3. Szent Balázs püspök napja. 

Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony egyetlen fiát mentette meg, aki halszálkától fuldoklott. Ezért egyes vidékeken a balázsolást "torkoskodásnak" vagy "toroknyomásnak" is nevezik.

Tisztelete a XIV. századi pestisjárvány óta ismert, és tegyük hozzá nem véletlenül, mert a fekete halál kezdeti tüneteiben torokfájással, majd fulladási rohamokkal jelentkezik.

Tovább...
 
Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja
2009. február 8.
 Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja.

Ennek a tavaszkezdő napnak fontos szerepe van a zsidó és a keresztény mitológiában is, hiszen jelképesen a megújuló és újrakezdhető világ szimbólumait találjuk bennük. A katolikus templomokban a nagymise előtt ezen a napon gyertyát szentelnek, amely jelképezi az asszonyi termékenységet és a megújuló élet ki nem oltható lángjait. A szentelt gyertya egyike a legrégebbi hazai szentelményeknek.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Eredmények 78 - 84 / 84