Kezd√Ķlap arrow Tud√°st√°r arrow Jeles napok
Jeles napok
Szent L√ļcia
2017. december 12.

December 13-án  Szent Lúciára emlékezünk, aki egy el√Ķkel√Ķ szicíliai családban nevelkedett.
A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

TovŠbb...
 
Boszork√°nyos Luca
2017. december 12.

December 13-a, Luca napja, népszokásokban, hiedelmekben, babonákban egyik leggazdagabb jeles napunk.
A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost. A Gergely naptár behozatala el√Ķtt ez volt a tél legsötétebb napja, innen egyre hosszabbodott a nappal, ezért is nevezik fényhozó Lucának. Az egyház ezen a napon ünnepelte Szent Lúcia vértanú napját, de Skandináviában is a pozitív megítélésé a dönt√Ķ szerep, a latin "lux", vagyis a fény szóból eredeztetve, mint fényváró ünnep szerepel a palettán és hatalmas felvonulásokkal ünneplik. Nem így Magyarországon, ahol a Luca napja egy rontást hozó n√Ķalak köré épült, mely még a pogány id√Ķkre vezethet√Ķ vissza. Gonoszságokat és boszorkányokat √Ľztek, vigalmakat tartottak, babonás tevékenységeket végeztek.

TovŠbb...
 
Diszn√≥√∂l√Ķ Szent Andr√°s
2017. november 28.
Ki is volt Szent András, és milyen szokások kapcsolódnak neve napjához?
Szent András jelent√Ķsége nem csak a hozzá f√Ľz√Ķd√Ķ szokásokban rejlik, hanem többek között abban is, hogy András naphoz viszonyítva számoljuk az egyházi év kezdetét, azaz Advent els√Ķ vasárnapját. András naphoz (november 30.) legközelebb es√Ķ vasárnap ugyanis Advent els√Ķ vasárnapja, ami idén (2017) december 3-ára esik. De adventr√Ķl majd kés√Ķbb szólunk, most vegyük górcs√Ķ alá Szent Andrást.
 
TovŠbb...
 
Katalin a dologtiltó
2017. november 24.

November 25. Katalin napj, a név jelentése tiszta - görög eredet√Ľ Kathleen-b√Ķl. A naphoz sok érdekes szokás, id√Ķjárás megfigyelés kapcsolódik.Ezekb√Ķl gy√Ľjtöttünk össze néhány hasznos olvasnivalót.

TovŠbb...
 
Október 26. Dömötör napja
2012. oktůber 25.

Október 26-a keleti egyház kedvelt és gyakran ábrázolt harcos szentjének ünnepe. Dömötör a hagyomány szerint a IV. században élt, Thesszáliában szenvedett vértanúhalált, katonatisztként. Az Érdy-kódex tanúsága szerint a latin egyház is tiszteletben tartotta.

De ki is volt Szent Dömötör?

Dömötör /Demeter /Démétriosz a szerémségi Szávaszentdemeteren született, ókeresztény vértanú volt, Szaloniki városának híres patrónusa. A keleti egyház harcos szentjeinek sorába tartozik. Október 26-án katonatisztként Tesszáliában szenvedett vértanúhalált, mert megtagadta a pogány istenek tiszteletét.

TovŠbb...
 
Augusztus 20. √Āllamalap√≠t√≥ Szent Istv√°n kir√°lyunk √ľnnepe.
2009. augusztus 2.

1774-ben M√°ria Ter√©zia nyilv√°n√≠totta orsz√°gos √ľnnepp√©. Szent Istv√°n jobbj√°nak tisztelet√©re ezen a napon 1818 √≥ta rendeznek k√∂rmeneteket. A paraszti √©letben az arat√°s lez√°r√°sa fűződik ehhez az időszakhoz. T√∂bb hely√ľtt a templomban h√°l√°t adtak az arat√°s sikeres befejez√©sekor. Az őszi mezőgazdas√°gi munk√°k megkezd√©se előtt a falub√≥l √°ltal√°ban a v√°rosokba utaztak a gazd√°k, ahol a t√©lire sz√ľks√©ges v√°s√°rl√°saikat int√©zt√©k. Egyes vid√©keken a legszeg√©nyebb csal√°dnak a m√≥dosabbak kenyeret s√ľt√∂ttek ezen a napon.
A Tiszaháton azt tartják, Szent Istvánkor mennek el a gólyák.
Forr√°s: unnep.mentha.hu

 
Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja
2009. augusztus 2.

 Ezen a napon √ľnnepli az egyh√°z M√°ria mennybemSzent Istv√°n kir√°lyunk volt az, aki az orsz√°got Szűz M√°ria oltalm√°ba aj√°nlotta hal√°los √°gy√°n, mivel nem volt a tr√≥non ut√≥da (Imre herceg ekkor m√°r halott). Innen az elnevez√©s is Regnum Marianum azaz Szűz M√°ria orsz√°ga.
enetel√©t √©s egyben Magyarorsz√°g oltalmaz√≥j√°t. Ezen a napon szok√°s volt vir√°got, gy√≥gyn√∂v√©nyt szedni, majd a templomban megszenteltetni, a betegeket azt√°n ezzel gy√≥gy√≠tott√°k, de jutott belőle a csecsemő b√∂lcsőj√©be vagy a halottak kopors√≥j√°ba is. Azt tartott√°k, ha tűzre dobj√°k a f√ľveket az v√©d a vihar ellen. A t√©li holmikat ezen időszakban kitett√©k a napra, szellőztett√©k, hogy a moly bele ne menjen. Dologtilt√≥ nap is volt, s√ľtni p√©ld√°ul nem szabadott, azt tartott√°k a tűz ilyenkor kicsap a kemenc√©ből. Ha sz√©p, naps√ľt√©ses volt az idő, az j√≥ szőlő vagy szilvaterm√©st jelentett. N√©hol keresztet v√°gtak a gy√ľm√∂lcsf√°ba, hogy bő term√©s legyen.
A szeptember 8-ig tart√≥ időszakot k√©t Boldogasszony k√∂z√©nek nevezt√©k (szeptember 8. M√°ria nap), √©s bizonyos munk√°k szempontj√°b√≥l kiemelt jelentős√©gű volt. √ögy v√©lt√©k, ilyenkor kell √ľltetni a ty√ļkokat, hogy j√≥l tojjanak. A b√ļz√°t is ekkor szellőztett√©k, hogy ne legyen dohos.
Forr√°s: unnep.mentha.hu

 
Augusztus - Kisasszony hava
2009. augusztus 2.

 Augusztus h√≥nap k√ľl√∂nb√∂ző elnevez√©sei: Kisasszony hava - Ny√°rut√≥ - √öj keny√©r hava
Jeles napjai:
Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja
Augusztus 20. √Āllamalap√≠t√≥ Szent Istv√°n kir√°lyunk √ľnnepe.

 
A h√ļsv√©ti √ľnnepk√∂r
2009. Šprilis 12.
A h√ļsv√©t ideje
A nagyh√©t a magyar n√©pszok√°sok t√ľkr√©ben
Nagypéntek
Nagyszombat
H√ļsv√©t vas√°rnapja
H√ļsv√©t h√©tfő
Fehérvasárnap
Szimbólumok
 
Szimbólumok
2009. Šprilis 12.

A toj√°s ősi term√©kenys√©g szimb√≥lum, szinte minden n√©pn√©l fellelhető. A sz√ľlet√©s, a teremt√©s (l.: Kalevala), a meg√ļjhod√°s jelk√©pe. A kereszt√©nys√©gben a felt√°mad√°s szimb√≥luma lett. A toj√°s szimbolik√°j√°t m√©g a baromfitart√°ssal nem foglalkoz√≥ √©szaki n√©pekn√©l is fellelj√ľk, ők a madarak toj√°sait gyűjt√∂tt√©k az erdőn. Magyarorsz√°g ter√ľlet√©n m√°r az avarkori s√≠rokban is tal√°ltak d√≠sz√≠tett toj√°sokat. A bukovinai sz√©kelyek a nagyh√©ten fel√°ll√≠tott jelk√©pes Krisztus-s√≠rba is tesznek d√≠szes toj√°st.
A m√°sik alapvető h√ļsv√©ti szimb√≥lum Magyarorsz√°gon a barka√°g, melyet a templomban is megszenteltetnek. Ennek eredete a vir√°gvas√°rnap √ľnnepl√©s√©hez ny√ļlik vissza. A mediterr√°n orsz√°gokban ilyenkor p√°lma√°gat vagy olaj√°gat szentelnek, a hagyom√°ny szerint ugyanis J√©zus jeruzs√°lemi bevonul√°sakor az emberek a b√©ke jelk√©p√©t, p√°lma√°gat tartottak a kez√ľkben. A mi √©ghajlati viszonyaik k√∂zepette term√©szetesen a p√°lma√°g nem √°ll rendelkez√©sre, ez√©rt itthon a barka vette √°t ennek szerep√©t. √Čszaki orsz√°gokban, ahol a barka sem ny√≠lik ki H√ļsv√©tra, valamilyen √©ppen r√ľgyező √°gat vagy sz√°raz vir√°gokat visznek a templomba vir√°gvas√°rnapon.
A h√ļsv√©ti b√°r√°ny ritu√°lis szerepe Magyarorsz√°gon az ut√≥bbi időben jelentősen cs√∂kkent, de √°br√°zol√°sokon, k√©peslapokon m√©g mindig sűrűn tal√°lkozni vele. Haz√°nkban a b√°r√°nyh√ļs fogyaszt√°sa egyre ritk√°bb, b√°r a m√ļlt sz√°zad első fel√©ben juhtart√≥ vid√©keken m√©g gyakori volt a h√ļsv√©ti tejes (szop√≥s) b√°r√°ny fogyaszt√°sa, amelyet napjainkra szinte teljesen kiszor√≠tott a sonka. Mediterr√°n vid√©keken főleg G√∂r√∂gorsz√°gban √©s Olaszorsz√°gban viszont az √ľnnepi asztal elmaradhatatlan r√©sze a s√ľlt b√°r√°ny. A jelk√©p eredete bibliai, a zsid√≥k b√°r√°nyt √°ldoztak Istennek, √©s b√°r√°nyv√©rrel kent√©k be h√°zuk ajtaj√°t, √≠gy a hal√°l angyala elker√ľlte őket az egyiptomi rabs√°g √©vei alatt (elker√ľl√©s- P√©szach). J√©zus kereszthal√°la is az √°ldozatot hordozza mag√°ban, hiszen hal√°la √°ltal v√°ltotta meg az emberis√©get (Agnus Dei- Isten b√°r√°nya).
A h√ļsv√©ti ny√ļl jelk√©pe N√©metorsz√°gb√≥l ered, n√°lunk csak a polg√°rosod√°ssal, a XIX. sz√°zad folyam√°n honosodott meg. Eredete igen √©rdekes, a h√ļsv√©ti Holdban egy ny√ļl k√©p√©t v√©lt√©k felfedezni, azonk√≠v√ľl a ny√ļl maga is term√©kenys√©g szimb√≥lumm√° lett, rendk√≠v√ľli szaporas√°ga ok√°n. Szint√©n n√©met hat√°sra terjed napjainkban az a szok√°s, hogy a barka√°gat feld√≠sz√≠tik kif√ļjt piros toj√°ssal, apr√≥ figur√°kkal.

 
Fehérvasárnap
2009. Šprilis 12.

Feh√©rvas√°rnap vagy m√°tk√°l√≥ vas√°rnap a h√ļsv√©tot k√∂vető vas√°rnap. A r√≥mai katolikusokn√°l a h√ļsv√©ti √ľnnepk√∂r z√°r√≥napja. Jellegzetes szok√°sa ennek a napnak a kom√°l√°s vagy m√°tk√°l√°s. A szok√°s a l√°nyok (ritk√°bban l√°nyok √©s fi√ļk ) k√∂z√∂tti bar√°ts√°g megpecs√©tel√©s√©ről sz√≥l. Komat√°lat k√ľldtek egym√°snak gy√ľm√∂lccsel, borral, h√≠mes toj√°ssal, s√ľtem√©nnyel.

 
<< Elsű < Elűzű 1 2 3 4 5 6 7 8 KŲvetkezű > Utolsů >>

Eredmťnyek 1 - 11 / 84