Kezdőlap arrow Lapszemle
Lapszemle
Tömegeket vonzott a Csík Zenekar az Ifiházba
2010. március 20.

Teltházas, óriási sikerű koncertet adott péntek este Békéscsabán a Csík Zenekar. A Tavaszi Fesztivál rendezvényén, a hazai folkzene meghatározó csapatának vendégeként Ferenczi György szájharmonikás is színpadra lépett. Zsúfolásig telt a nézőtér a békéscsabai Tavaszi Fesztivál egyik legrangosabb rendezvényén péntek este. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett Csík János vezette, Magyar Örökség-díjas Csík Zenekar koncertjén gyakorlatilag egy gombostűt sem lehetett leejteni a csabai Ifiházban. (Forrás:beol.hu)

Teljes cikk: Beol.hu

 
Néptáncosok kellékboltja - Több mint kereskedelem
2010. február 16.

Forrás: népzene.hu
Idén nyáron lesz 6 éve, hogy megnyílt Budapesten a Néptáncosok kellékboltja. Az elmúlt években a tulajdonosok, Hudákné Farkas Sára és Hudák János rengeteg energiát és időt öltek ebbe a vállalkozásba, hogy létrehozzák azt, amit megálmodtak. Egy olyan boltot, ahol a néptáncosok tényleg mindent megkapnak egy helyen, amire szükségük lehet
.
Teljes cikk

 
A Virrasztók
2010. február 4.

Forrás: népzene.hu
A Virrasztók egy koncept-zenekar, amely a magyar népzene alapjain, a dark-goth-industrial metal formanyelvén fogalmaz meg érzéseket, gondolatokat a halál témakörében. A koncepció a virrasztás néphagyományán alapszik. A folklórban a virrasztás az otthon ravatalozott halott éjszakai őrzése a temetésig, általában egy vagy két éjszakán át. Oka a halott tisztelete, a megemlékezés, de a társas összejövetelek egyik alkalma is. Az egész ország területén általános szokás volt. Általában a rokonok, komák, ismerősök, szomszédok mentek virrasztani, de bárki mehetett, meghívás nélkül. 
Teljes cikk

 
Tükrösön innen és túl - Interjú Liber Endrével
2009. december 30.

Liber Endrét, a táncházi zenélés egyik meghatározó együttesének, a Tükrösnek a brácsását-cimbalmosát kérdeztük „A mi Mezőségünk” lemezükről, zenei hitvallásáról, személyes pályájáról, továbbá a népzene és táncházmozgalom jelenéről-jövőjéről.
Hogyan és mikor fordult az érdeklődésed a népzene ill. táncházmozgalom felé?
A Fejér megyei Martonvásáron nőttem fel. Salamon Erzsébet tanárnőnek köszönhetően ott már a 70-es évek elejétől elindult a néptáncoktatás. Zenei tagozatosként nekem ugyanolyan természetes volt a néptánc, mint az olvasás, vagy az írás.

Teljes cikk a népzene.hu-n.

 
A tánc ünnepe Nagykállóban
2009. október 15.

Véget ért a XXIV. Kállai Kettős Néptáncfesztivál Nagykállóban, amely mára a régió egyik legrangosabb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát.
A korábbi évektől eltérően idén több kísérőrendezvény is színesítette Magyarország egyik legnagyobb folklór fesztiváljának a Kállai Kettős Néptáncfesztivál a programját, amely a város életének részévé, nemes hagyományává vált. Ilyen volt a Csík Zenekar és Ferenczi György, illetve a Besh o Drom együttes koncertje, melyekre több ezren voltak kíváncsiak a helyiek és a környékbeli települések lakói közül.


A nagykallo.hu írása. Bővebben itt.

 
A Gyilkos tó legendája - Szent István-i összefogás napjainkban
2009. augusztus 29.

 Augusztus 20-a Szent István királyunk ünnepe. E napon szerte a hazában, s nemcsak a mai határokon belül, hanem kívül is államalapítónkra emlékezünk. Azonban az ő országlása sem jöhetett volna létre, ha eleink, a Kárpát medencébe települő honfoglaló törzsek Szeren mintegy 1100 évvel ezelőtt meg nem tartják az „első magyar országgyű-lést”, s nem alkották volna meg első törvényeiket. Szer mai neve Ópusztaszer. E Szeged melletti település nevének hallatán sokaknak Árpád vezérünk jellegzetes szobra, vala-mint Feszty Árpád monumentális körképe, A magyarok bejövetele jut eszébe.  

A népzene.hu írása, a teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva: A Gyilkos tó legendája

 
Meglepő, érdekes, hagyományos és újító, egyházi, népi és világi zene.
2009. augusztus 17.

Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás új lemeze

A Tavaszi Fesztivál minden évben adózik valamely magyar vagy magyar vonatkozású, művészetekkel és zenével szorosan kapcsolatban álló személynek. Volt már Bartók-év, Kodály-év, tavaly Mátyás- és idén Kálvin-év. Ennek apropójából készült el Kiss Ferenc Magyar kancionálé - Zsoltárok, népénekek Kálvin János emlékére című lemeze. Meghatározott célja nincs a felvételeknek, azt a hangulatot próbálják közvetíteni - mai világzenei stílussal fűszerezve - ami a török utáni időszakban, Kálvin János korában hatotta át az emberek mindennapi életét. Kiss Ferenccel beszélgettem.

A népzene.hu írása

 
A Tessedik Néptáncegyüttes sikere Versecben
2009. augusztus 5.

Juhász Attila a néptáncosok vezetője a legjobb férfi előadó díját nyerte el, a Táncegyüttes pedig bronzérmet szerzett.
A szerbiai Versec 1993 óta, minden évben otthont ad annak a Nemzetközi Folkfesztiválnak, amelyen idén a szarvasi Tessedik Néptáncegyüttes is részt vett. A július elején megrendezett fesztiválon India, Szlovákia, Törökország, Görögország, Macedónia, Fehéroroszország, Románia, természetesen Szerbia és nem utolsósorban Magyarország is indított versenyzőket.
Forrás: szarvas.hir6.hu

Tovább...
 
Interjú a Népzene.hu-n
2009. július 28.

Két Békéscsabai gyökerekkel rendelkező, a mai népzenei világ elismert alakjaival is beszélgettek a népzene.hu-n. Egyikőjük férfi, és népzenész, másikójuk nő és népdalénekes. Közös bennük, hogy valaha mindketten a Balassi Táncegyüttes táncosai voltak. Az alábbi linkekre kattintva elolvashatjátok a cikkeket.

Beszélgetés Gera Attilaával
Interjú Majorosi Mariannával

 
I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál
2009. június 21.

Különleges, talán túlzás nélkül állíthatjuk, történelmi pillanat részesei vagyunk. Az elmúlt percekben a Kárpát-medence megannyi településén lobbant fel egyszerre a szentiváni tűz. Ugyanúgy törnek az ég felé a lángok a nyugat-magyarországi Szentgotthárdon, mint az erdélyi Zilahon, a felvidéki Nagyidán, mint a vajdasági Szabadkán, Budapesten, Szegeden és még 51 helyszínen… Egyformán áll ott, a hagyomány szerint négyszögűre rakott tűz körül a sok ezer táncos, és néhány perc múlva mindenhol ugyanaz a méltóságteljes, lassú körtánc kezdődik. Sok, sok kör, amely a közös időpont és a közös gondolat eredményeként egy hatalmas virtuális körré növekszik.

Bővebben: tűzugrás.hu

 
Szent Iván éji programok Békés megyében!
2009. június 21.

Varázslatos éj, amikor minden és mindennek az ellenkezője is megtörténhet. Ég a tűz, forró a hangulat és átugrunk vagy átsétálunk a tűz felett. A nyári és téli napforduló az emberiség két olyan természeti ünnepe volt ősidőktől fogva, amelynek emlékeit napjainkig őrizzük. Ismerős számunkra Shakespeare Szentivánéji Álmából, keresztény ünnepek szertartásaiból, de a kereszténységet megelőzően sokkal korábban is ünnepelték már az emberek közös játékkal, tűzgyújtással.

Bővebben: Békés Megye Online

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

Eredmények 23 - 33 / 51