Kezdőlap arrow Lapszemle
Lapszemle
Kutszegi Csaba: Néptáncfesztivál Szolnokon
2013. május 20.

 szolnokfeszt.jpg
Fotó forrása:tanckritika.hu

Szigligeti Színház, Aba-Novák Kulturális Központ, 2013. május 24-25-26.

Nem kell nagy beleélő képesség, hogy elképzeljük, milyen parázs viták alakultak ki hagyományőrzők és újítók között már a hatvanas években. A helyzet mindig különösen bonyolulttá válik, ha a politika közvetlenül bele akar szólni a művészek dolgába.

 

Tovább...
 
A Csaba Táncegyüttes vezetője kapja a Békéscsaba Kultúrájáért díjat
2013. január 15.

Zárt ülésen döntött a békéscsabai közgyűlés arról, hogy a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést Pintér Tibornak adományozzák.
A díjazott, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes vezetője, az elismerést a népművészet, a néptánc és a népi kultúra megőrzéséért, annak nemzedékek közötti átörökítéséért tett szakmai tevékenységért kapja.

Részletek a beol.hu-n.

 
A Tessedik Táncegyüttes ismét kiválóra minősült
2012. november 25.

Igazán impozáns körülmények között került sor 2012. november 18-án arra az országos minősítő fesztiválra, amin Tessedik Táncegyüttes is -sokadik alkalommal- megmérette magát. A Budai Vigadó épületében, amit ma a  Hagyományok házának is neveznek, rendezték meg a Martin György Néptáncszövetség által szervezett, a közönség számára is nyitott nagyszabású eseményt, ahol a szarvasi színekben induló táncegyüttes a Csíksomlyói búcsúba érkező székely és csángó népcsoportok táncaira, viseleteire, egyházi énekeire alapozva állított elő 25 perces műsorát.

Tovább

www.newjsag.hu írása

 
Jelennel a múltért
2012. október 25.

Kutszegi Csaba jegyzete a VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójáról

Ha közepes színvonalon előadott, jól ismert, ismételgetett klisékkel összeszerkesztett autentikus folklór-összeállítást látok, tíz perc után ki kell peckelnem a szememet, nehogy bealudjak.

Az erdélyi magyar táncéletet igen kevéssé ismerő látogatónak nehéz megítélnie, vajon mért is fontos Erdélyben a magyar (nép)tánc. Szerintem a szcénát jól ismerő, helyben, helyi sorsot élők sem tudnának a kérdésre egybehangzó, magabiztos választ adni. Már azért sem, mert korunkban hiánycikk az egyértelműen megválaszolható kérdés, például a néptánc helyzete, aktualitása, mai funkciója, értelme is sokrétű megközelítést igénylő, ellentmondásos, bonyolult problémahalmaz. A régió erre csak rátesz. Egészen mást jelenthet a nemzeti hagyományhoz ragaszkodás a Partiumban és azon túl, mint mondjuk a Duna-Tisza-közén, vagy a budapesti Fonóban.

Forrás: tanckritika.hu

Teljes cikk

 
A mozdulatművészet születésnapjára
2012. szeptember 30.

Kutszegi Csaba esszéje

Nem örülök annak, hogy a mozdulatművészet százéves évfordulóját a mai követők nem iskolák, oktatási folyamatok, művészi akciók korszerű újraélesztésével, hanem saját fontosságuk újrafogalmazásával ünneplik.
A magyar mozdulatművészet kezdete 1912-re (is) datálható (amennyiben engednünk kell belső-külső kényszerünknek, hogy mozgalmak, művészeti irányzatok kezdetét egy évnyi idővallumba belehelyezzük), ugyanis nálunk akkor kezdtek megnyílni az első mozdulatművészeti iskolák. De vannak, akik 1902-re helyezik a nagy kezdetet, mert abban az évben lépett fel Magyarországon – ráadásul Európában is! – először Isadora Duncan. De nekünk most, 2012-ben jobban jön az 1912. év, mert így kerek a százas, és mániákusan évfordulók mentén haladó kulturális emlékezetünk idén felébreszthető, ill. ráirányítható nagyszerű mozdulatművész eleink létezésére, tevékenységére.

A Tánckritika.hu írása.

Bővebben

 
Felvonulással kezdődött a Körös-völgyi Sokadalom
2012. július 1.

Elkezdődött a Gyulai Várszínház 49. évada és a Körös-völgyi Sokadalom pénteken Gyulán. A dél-alföldi népművészeti fesztiválon a hétvégén számos programmal várják az érdeklődőket.

Képgaléria a beol.hu-n.

 
Kutszegi Csaba a XXV. Zalai Kamaratánc Fesztiválról
2012. május 3.

 ...igen biztató, hogy az autentikus kategóriában is többször, markánsan érezhető volt a friss szemlélet, a műfaj szabályait, követelményeit, eredetiségét megtartó újításra törekvés, amely a néptánc jövőjének legfontosabb záloga lehet.
A XXV. Zalai Kamaratánc Fesztivál megosztottságban találta a szakmát. Valószínűsítem, hogy nem volt ez másképpen a negyediken, a kilencediken és a tizenhetediken sem, mostanság mégis az az érzése az embernek, hogy az erővonalak, a szálak, a kétségbeesett vagy törekvő útkeresések annyira összekuszálják a szcénát, hogy nincs is már olyan mesebeli legkisebb fiúgyermek, aki megtalálhatná a helyes utat a táncművészet sötétlő kerekerdejében.

A tánckritika.hu írása

Bővebben

 
Szülőföldön táncos lábbal
2010. november 7.

Közel hatvan fellépő remek produkciója mellett és több száz néző előtt tegnap Mezőberényben elkezdődött a hét állomásból álló Szülőföldünk Békés Megye elnevezésű amatőr művészeti fesztivál. A jövő áprilisig tartó nagyszabású rendezvénysorozat nyitónapján a táncosok léptek színpadra.

Forrás és teljes cikk: www.beol.hu

 
Táncosok, kézművesek forgataga a gyulai várnál
2010. július 8.

Ami a fővárosban a Mesterségek Ünnepe, az nálunk a Körös-völgyi Sokadalom. A gyulai vár előtti teret ezen a hétvégén kézműves mesterek, vásári komédiások, jó hangulatot hozó néptáncosok töltik meg.

Forrás: beol.hu
           képgaléria

 
Viharsarki Kis- és Gyermekegyüttesek Találkozója Mezőberényben
2010. május 18.

A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája és a Viharsarok Néptáncszövetség 2010. május 15-én megrendezte a Viharsarki Kis- és Gyermekegyüttesek Találkozóját Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban.
A szervezők már közel 10 éve, változó helyszínnel rendezik meg a találkozót, amelynek több alkalommal Kevermes, Szarvas, az elmúlt évben Gyomaendrőd adott otthont. A jelenlegi rendezvénynek a mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és a „Leg a láb" Amatőr Művészeti Iskola volt a házigazdája. A fellépők műsoraihoz a zenét a Suttyomba Zenekar biztosította.
Teljes cikk: www. bekesmegye.com

 
Meghódították Szegedet a berényi néptáncosok
2010. április 21.

Hatalmas sikert aratott a mezőberényi Berény Néptáncegyüttes a hét végén Szegeden megtartott XX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon. 

A több mint félszáz tánccsoport a program nyitóakkordjaként felvonult a csongrádi megyeszékhely belvárosában, a Kárász utcán. A „bemelegítést” követően jöhettek a produkciók, amelyeket feszített tempóban kellett előadniuk a fiataloknak.

Forrás: beol.hu
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

Eredmények 12 - 22 / 51