Kezdőlap arrow Lapszemle
Lapszemle
Szellemi kulturális örökség lett a Kodály-módszer
2016. december 18.

 

 

A Kodály-módszer a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került, ahova azokat a modellértékű módszereket veszi fel testület, amelyeket nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek, jó példának tart.
Az MTI-t Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tájékoztatta arról, hogy az ENSZ-szervezet Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága az Addisz-Abebában folyó tanácskozásán felvette a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Részletek: index.hu

 
Véget ért a Fölszállott a páva-2016
2016. december 18.

Véget ért a Az MTVA és a Hagyományok Háza – szakmai partnerével, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen megrendezett Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny.
A november 4-e óta tartó sorozat 2016. december 16-án, pénteken lezárult, kihirdetésre kerültek a vetélkedő győztesei.

Tovább...
 
Hárompróbások a Pávában
2016. november 8.

2016. 11. 11-én, 19.30-kor látható a Duna Televízió műsorán a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutat verseny 2. elődöntője, melyben a békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola Hárompróbások csoportja is megmutatkozik. Az alábbi linkre kattintva megtekinthető a kis csapat adatlapja.

Hárompróbások  

 
Összefoglaló: Fölszállott a páva - A tábor
2016. november 2.
A Páva második gyermekévadának nyári táboráról, Balatonakarattyáról jelentkezett a Fölszállott a páva október 28-i adása, melyből megtudhatták melyik az a 48 produkció, melyek bearanyozzák az elkövetkezendő hetek péntek estéit a Duna Televízión!

A hét területi válogatóból, határon innen és túl több mint 400 továbbjutó, azaz 48 produkció juthatott el a balatonakarattyai Páva táborba, melyben már most életre szóló barátságokkal és élményekkel gazdagodtak a gyerekek. A versenyzők a táborban felkészültek az előttük álló megmérettetésre és feladatra, nevezetesen arra, hogy önmagukból a maximumot kihozva hengereljék le a közönséget.

A televíziós elődöntőbe Békéscsabáról 3 népdalénekes leányzó (János Hajnalka tanítványai) és a Hétpróbás Néptánciskola Hárompróbások csapata került be. Szurkoljunk nekik!

Részletek a mediaklik.hu-n  

 
Július első napján kezdődik a XVII. Körös-völgyi Sokadalom
2016. július 1.

A szervezők idén meseországot varázsolnak a gyulai várkertbe

A hétvégén induló XVII. Körös-völgyi Sokadalom kapcsán tartott sajtótájékoztatót június 28-án délelőtt dr. Görgényi Ernő polgármester, Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Savolt Zoltán, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnökségi tagja.

A Gyulai Hírlap írása

Tovább a hírre  

Részletes program  

 
Szerb Búcsú és Kulturális Nap Battonyán
2015. szeptember 22.

2015. szeptember 19-én került megrendezésre Battonyán a Szerb Búcsú és Kulturális Nap. A délelőtt folyamán a szerb ortodox templomban a Püspöki Szent Liturgia keretében felszentelték az új Krisztus ikont, délután pedig a szerb iskolában a Szent Szávát ábrázoló ikont. Az iskolában a „KRUG” Művészeti Egyesület kiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

A pecskabattonya.hu írása

Teljes cikk  

 
Táncos Mútidézés a Sokadalomban
2015. július 6.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület 2015. június 27-én rendezte meg a XVI. Kőrös-völgyi Sokadalom keretében a Békés Megyei Néptáncgálát.  A magyar táncok mellett a velünk élő nemzetiségek mindennapjai is megelevenedtek a koreográfiákban.

Teljes cikk  

Forrás: www.nmi.hu 

 
Több rangos díjat nyert már a csabai néptánctagozat
2014. február 25.

Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Zeneiskola néptánc képzése idén ünnepli 15. évfordulóját. Rengeteg versenyen és fesztiválon öregbítették a békéscsabai néptánc hírnevét, legutóbb Egerből tértek haza több elismeréssel.
— A néptáncképzés 1999-ben kezdődött az intézményben, öt esztendővel később pedig az itt tanuló növendékekből alakítottuk meg a Bartók Néptáncegyüttest — tudtuk meg Szarka Zsolttól. A néptánctagozat vezetője elmondta, az utóbbi években a csapat rendszeres fellépője az országos ifjúsági néptáncversenyeknek és szólótáncfesztiváloknak egyaránt.

Beol.hu írása

 

 
Boszorkányt láttak: Luca napi táncház gyerekeknek
2013. december 15.

boszorkanyt_lattak.jpg

Szarvasi Hagyományőrző közalapítvány Luca napi táncházat rendezett gyermekek számára a Cervinus Teátrum pinceklubjában, ahol a kicsik és kicsit nagyobbak Juhász Attila vezetésével tették meg életük első lépéseit néptáncos jövőjük felé. A gyerekek szórakozásához a talpalávalót Pál István „Szalonna” és Bandája szolgáltatta.

A www.newsag.hu írása.

A teljes cikk itt olvasható.

 
Elhunyt Halmos Béla népzenekutató
2013. július 19.

67 éves korában budapesti otthonában elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Az index.hu írása

 
Versenyre hívják Békés megye gyermek néptáncosait és kisegyütteseit
2013. június 26.

Gyulán, a vár előtti sokadalmi téren kerül megrendezésre 2013. június 29-én a Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek II. Néptáncversenye. Békés megyében a néptánc- és a táncházmozgalom komoly, több évtizedre visszatekintő hagyományokkal bír. Szerencsére még napjainkban is jócskán akadnak olyan lelkes pedagógusok, akik gondoskodnak arról, hogy elődeink táncai, szokásai ne merüljenek feledésbe, és mindazokat továbbörökítik a fiatal generáció számára. (Forrás: www.mmikl.hu)

Bővebben

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 11 / 51