Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

TÁMOP 3.2.13-12/1
Véget ért a Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén Nyomtatás
2013. december 20.

December 19-én az utolsó szakköri foglalkozással véget ért a Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén projekt keretein belül.

A projekt zárókonferenciájára december 14-én került sor, melynek keretein belül a D típusú emlékeztető táblák is kiosztásra kerültek.

 
Támogató Nyomtatás
2012. november 20.

 
Fotók Nyomtatás
2013. május 5.
BMNE
(25 kép) 
Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Békési Tanintézménye
(81 kép) 
Békési Kistérségi Általános Iskola
(40 kép) 
Békéssámson Községi Általános Iskola
(58 kép) 
Lencsési Lakótelepi Óvoda
(48 kép) 
Lökösházi Általános Iskola
(27 kép) 
Mackó-Kuckó Óvoda
(55 kép) 
Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda
(14 kép) 
Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
(7 kép) 
Teller Ede Általános Iskola és Óvoda
(12 kép) 
TMKIT Vörösmarty Mihály Tagintézmény
(53 kép) 
Törökzugi Óvoda
(37 kép) 
 
Mozgalmas novembert zártunk a Körösök vidékén Nyomtatás
2013. november 30.

A november sem múlt el eseménytelenül a projektben résztvevő partnerintézményekben. Folytatódtak a szakkörök, valamint három néprajzi verseny megvalósítására is sor került. Először a Lencsési Óvodában mérették meg magukat a kisebb korosztály résztvevői, majd ezt követően a Hepp Ferenc Általános Iskolában és a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban adtak számot tudásukról a gyerekek.

 
Témanapok októberben is Nyomtatás
2013. október 31.

5 témanap valósult meg októberben is a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0073-as azonosítószámú Népi kézműves hagyományok ápolása  Körösök vidékén projekt keretein belül.

A témanapok az elmúlt hónaphoz hasonlóan a Szlovák Gimnáziumban, a Katolikus Iskolában, A Lencsési Óvodában, valamint két békési partnerintézményben valósultak meg.

 
Témanap és sajtótájékoztató a békéscsabai Szlovák Gimnáziumban Nyomtatás
2013. szeptember 12.

A második félévben is folytatódnak a témanapok a projekten belül. Szeptemberben 5 témanap megvalósítására kerül sor.

Elsőként a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban került sor témanap megvalósítására. A témanapot megelőzően a sajtó képviselőit hívtuk és vártuk az iskolába, hogy sajtótájékoztató keretein belül adjunk számot a projekt eddig megvalósult eredményeiről, valamint a még hátralévő programokról. Az eseményre több helyi médium képviselője elfogadta meghívásunkat, így projektünkről a Békés Megyei Hírlap mellett tudósított a Csaba TV, de a Csabai Mérleg is.

 
Szakkörök a második félévben is a Körösök vidékén Nyomtatás
2013. szeptember 11.

A második félévben  is kezdetét veszik a szakkörök a Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén projekt keretein belül. Az előző félévben 7 helyszínen valósítottunk meg heti szakkört, így a második félévben 5 intézményben kerül sor szakkörökre. A második félévben Orosházán gyöngyfűző, Békésen a gyógypedagógiai intézményben főként bőrművességgel foglalkoznak majd, de a kézművesség több területét is érintik, Lökösházán nemezelő szakkört, a gyulai óvodában családokkal közösen kézműves szakkört, míg a Mackó-Kuckó óvodában Varázskezek kézműves szakkör megvalósítására kerül sor.

 
Táborban a békéssámsoni és a nagybánhegyesi iskolások Nyomtatás
2013. július 28.

Július 22-27 között témahét megvalósítására került sor a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0047 Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén című projekt keretein belül. A 6 nap során a békéssámsoni gyerekek a faművességgel, valamint a gyékény,szalma, csuhéfonással ismerkedtek meg, míg a nagybánhegyesi diákok a szakkör után tovább kalandozva a textilművesség világában a hímzéssel, a nemezeléssel és a csipkeveréssel ismerkedtek meg a foglalkozások során.

 
Tele programokkal a május a Körösök vidékén Nyomtatás
2013. május 31.

Május 2-án egyszerre két program megvalósítására is sor került a Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén projekt keretein belül.

A békéscsabai Mackó-Kuckó óvodában megvalósult a harmadik témanap, békéssámsonban pedig megnyitotta kapuit a Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítás. A kiállítás május 13-ig várja az érdeklődőket az iskola épületében.

 
Verseny a Mackó-Kuckó Óvodában Nyomtatás
2013. április 19.

A békéscsabai Mackó-Kuckó Óvodában néprajzi versenyre került sor április 18-án. A program keretén belül az óvodások elsősorban gyakorlati feladatok, népi játékok, sorversenyek keretében ismerkedtek meg a néprajz egy-egy szeletével. A verseny során régi népi játékokban (csoszogi, gólyaláb, parasztcsocsó stb.) próbálhatták ki magukat. A verseny kapcsolódott az óvodában korábban megvalósult kiállításhoz is, mely április 15-én nyitotta meg a kapuit. A kiállított tárgyak közül is többet fel kellett ismerniük a gyerekeknek, valamint puzzle formájában ki is kellett rakniuk néhány alkotás fotóját.

 
TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0073 Nyomtatás
2012. november 14.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 29 403 800 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0073 azonosítószámú projekt keretében.

Az egyesület programja a Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén címet viseli, ahol Békés megye 9 iskolájával, valamint 3 óvodájával partnerségben valósítjuk meg a pályázatban vállalt tevékenységeket.

A projekt keretében mind a 12 intézményben heti rendszerességgel kézműves szakkörök kerülnek megrendezésre, 2 intézmény diákjai bentlakásos nyári kézműves táborban vesznek részt. Minden iskolában és óvodában, a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve, néprajzi versenyt rendezünk, valamint egy nagy népi kézműves megmérettetésre is sor kerül. ahol a gyermekek a természetes anyagokból készített játékokkal, használati tárgyak készítésével vetélkednek.

Az intézményekben három alkalommal témanapok is megvalósulnak, ahol kézműves foglalkozásokkal, kulturális műsorokkal kerülnek közelebb egy-egy ünnepkörhöz, eseményhez stb. A témanapokhoz kötődve minden intézményben kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők Békés megye élő népművészete címmel.

A projektbe bevont iskolákban-óvodákban, illetve a közvetlenül a tagintézményekben érintett gyermekek száma 3.879 fő.

A projekt megvalósítási időszaka 2012.november 1. – 2014. január 31-ig tart.

A nyitókonferenciára 2012. december 16-án kerül sor.

 
Kiállítás a Tisza Kálmán békési intézményében Nyomtatás
2013. április 8.

Április 8-án került sor a Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítás megnyitójára, a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény békési gyógypedagógiai oktatási egységében .

A kiállítás a Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból került megrendezésre.

A kiállított alkotások között szőttesekkel, hímzésekkel , nemezből készült alkotásokkal, bőrtárgyakkal, famunkákkal, tojással, mézeskaláccsal is találkozhatunk.

A diákok és szüleik április 12-ig láthatják a kiállítást az intézményben.
 
4 témanap két nap alatt Nyomtatás
2013. március 27.

A Húsvét ünnepe előtti héten 2 nap alatt 4 témanap valósult meg  partnerintézményekben .

Március 26-án a békéscsabai Mackó-Kuckó Óvodában mézeskalácssütéssel, terménybáb készítéssel és különleges fonalgrafikával díszített tojásokkal készültek a gyerekek a Húsvét ünnepére.

A műsort János Hajnalka mutatta be a gyerekeknek, aki ezúttal egy különleges népmesével készült.
 
A második témanap Törökzugban Nyomtatás
2013. március 22.

Március 22-én sor került a Törökzugi Óvoda második témanapjára.

Ez az alkalom a Húsvét ünnepére készítette az óvodásokat.

A foglalkozások alkalmával csuhémunkákkal, tojásfestéssel és mézeskalács díszítéssel találkoztak a gyerekek.

A foglalkozásokat Bonyhádi Péterné, Lakatos Zsuzsanna és Uhljar Mátyásné vezették.

A műsort az előző alkalomhoz hasonlóan a Gyulai Gyöngyszemek szolgáltatták.
 
Témanap a Törökzugi Óvodában Nyomtatás
2013. február 22.

A gyulai partnerintézményben is sor került az első program megvalósítására.

Az intézmény vezetői a témanapot a farsang ünnepköréhez igazították.

Farsangi álarcokat, fonalból készült fonott karkötőket és népi hangszereket készítettek a gyerek.
 
Témanap a Tisza Kálmán Közokt. Intézmény békési intézményében és az orosházi Vörösmarty Iskolában Nyomtatás
2013. február 20.

Február  20-án két helyszínen is témanapra került sor.

A békési intézményben a gyerekek Sutyinszki Enikővel gyöngyékszereket, Győrfi Károlynéval terménybábokat, az intézmény témafelelősével és pedagógusával Berek Józsefnével pedig nemezből készült farsangi álarcokat készítettek.
 
Témanap a lökösházi iskolában Nyomtatás
2013. február 14.

A lökösházi általános iskolában is kezdetét vették a programok.

Február 14-én témanap keretében ismerkedtek a népi hangszerkészítés, a farsangi álarckészítés és a gyöngyfűzés rejtelmeivel. A hangszereket Gábor Istvánnal készítették, az álarcokat Kaszás Ákossal, a gyöngyből készült ékszereket, kiegészítőket pedig az iskola témafelelősével és egyben pedagógusával Farkasné Poszt Ilonával készítették  el.

A műsort a témanap alkalmával Farkas Tamás szolgáltatta a Harruckern Táncegyüttes kíséretével.
 
Megvalósult az első témanap a Körösök-vidékén Nyomtatás
2013. január 31.

A pályázat keretében 10 intézményben 3-3 alkalommal témanapokat valósítunk meg.

Az első ezek közül a békéscsabai Mackó-Kuckó Óvodában valósult meg

A foglalkozások során a gyerekek egyesületünk tagjaival játszóházi foglalkozásokon vehettek részt, betekintést nyerhettek egy-egy kézműves mesterségbe.
 
Agyaggyúrók a Szegedi Kis Istvánban Nyomtatás
2013. január 22.

A Szegedi Kis István Református Gimnázium diákjai az agyagozás, a fazekasság mesterségével ismerkednek január 22-től keddenként 12 alkalommal.

A szakkört az iskola pedagógusa, egyesületünk tagja Dávid László fazekas vezeti.
 
SZŐ-FON-NEM-TAKÁCS a békési Dr. Hepp Ferenc iskolában Nyomtatás
2013. január 21.
Dávidné Gyarmati Zsuzsanna , egyesületünk vezetőségi tagja, Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett szövő vezetésével január 21-én kezdődött meg a SZŐ-FON-NEM-TAKÁCS szakkör.
 
Kezdetét vette a Kézműves szakkör a békéssámsoni iskolában Nyomtatás
2013. január 16.

A békéssámsoni iskolában  január 16-án vette kezdetét a Kézműves szakkör.

A szakkört egyesületünk vezetőségi tagja, az intézmény igazgatóhelyettese Nagy József vezeti.
 
Elkezdődött a szakkör a katolikus iskolában Nyomtatás
2013. január 10.

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában is kezdetét vette a szakkör.

A nagybánhegyesi és a békéscsabai Szlovák Iskolához hasonlóan a szakkör szakmai vezetője Dr. Illés Károlyné, s a gyerekek szintén a textilművesség rejtelmeivel ismerkednek meg a 12 szakköri foglalkozás alkalmával. A szakkör résztvevői Vésztő-Mágorra kirándulnak a békéscsabai Szlovák Gimnázium valamint az idő közben tagintézményükké alakult nagybánhegyesi iskola tanulóival.
 
Szakkör a Szlovák iskolában Nyomtatás
2013. január 9.

Dr. Illés Károlyné vezetésével január 9-én kezdetét vette a Textilműves szakkör a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium intézményében.

A diákok a nagybánhegyesi intézményhez hasonlóan a textilművesség, a szövés, fonás, hímzés, nemezelés alapfogásaival ismerkednek meg, s a nagybánhegyesi iskolával közösen látogatják meg a vésztői emlékhelyet.
 
Szakkör a Lencsési Óvodában Nyomtatás
2013. január 7.

A békéscsabai Lencsési Óvodában január 7-én vette kezdetét a Morzsoló szakkör.

Az óvodások a szakköri foglalkozások alkalmával megismerkednek az agyagozás, a rongybabakészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a gyöngyfűzés, a csipkeverés stb rejtelmeivel.

A szakköri foglalkozásokon a Cica csoport óvodásai vesznek részt. Szakmai vezetője az intézmény óvodapedagógusa, egyesületünk vezetőségi tagja Tóthné Kiss Szilvia Népi Iparművész címmel kitüntetett csipkekészítő.
 
Heti szakkör Nagybánhegyesen Nyomtatás
2013. január 4.

Január 4-én kezdetét vette a heti szakkör a nagybánhegyesi iskolában.

A 12 szakköri alkalom során a gyerekek a hímzés, szövés, batikolás, nemezelés mesterségével ismerkednek meg. Az elkészült technikák alkalmazásával kisebb-nagyobb használati tárgyakat, ajándéktárgyakat készítenek.
 
Elkezdődött a hagyományápolás a Körösök vidékén Nyomtatás
2013. január 3.

A pályázat keretében 2013. januárjától 7 intézményben kezdetét veszik a szakkörök, melyek minden intézményben 12 alkalommal kerülnek megrendezésre.

A szakköri foglalkozások egyik alkalmával minden intézmény meglátogat egy általa választott múzeumot, ahol a gyerekek múzeumpedagógia foglalkozásokon vehetnek részt.

5 intézményben az első félévben témanapok, néprajzi vetélkedős és Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítások kerülnek megrendezésre.