Kezdőlap
Kiválóra minősült 2 megyei együttesünk is a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán
2016. december 9.

A Martin György Néptáncszövetség kétévente rendezi meg az Országos Minősítő Fesztivált, melyen néptáncegyüttesek mérettethetik meg magukat szigorú szakmai zsűri szigorú értékelése alapján. Az öttagú zsűri hat szempont szerint értékel. Ezek a színpadi megjelenés, a dramaturgia, az ének-zenei előadás, a folklorisztikai hitelesség, a koreográfiai megformálás és az előadói színvonal.  Egy-egy szempontot egytől ötig terjedő pontszámmal jutalmazhat a zsűri egy tagja, így a hat kategória öt zsűritagnál összesen 150 pontot eredményezhet. Ha valamelyik táncegyüttes eléri a 150 pontot, arról külön cikkben írunk.

A Néptáncosok Országos Bemutatószínpadán résztvevő együttesek az alábbi minősítési eredményeket érhetik el:

- 0 – 99 pontig részt vett
- 100 – 119 pontig minősült együttes
- 120 – 129 pontig jól minősült együttes
- 130 – 150 pontig kiválóan minősült együttes

A minősítés feltétele egy olyan 25-30 perces szerkesztett műsor bemutatása, mely több tájegység táncanyagából, vagy egy tájegység több tánctípusának bemutatásából áll.
 A megyéből idén két táncegyüttes minősült. A békéscsabai Balassi Táncegyüttes Ádámok és Évák című műsorával vett részt a salgótarjáni bemutatón. A táncegyüttes műsorában egy igaznak induló, de később megrontott szerelem jelenik meg, mindez a néptánc nyelvén. A Kárpát-medence legszebb táncainak ékes példáit elevenítik meg a táncosok, úgymint: Magyarózd, Bundásbokor, Bököny és Zsére falujának táncai. A műsor rendezője és koreográfusa ifj. Mlinár Pál, a jelmez Mlinár Péter munkája. A zene Szokolay Dongó Balázs és a Dűvő Zenekar, míg a díszlet Lenkefi Zoltán munkáját dicséri.
 A Tessedik Táncegyüttes Jeles napi ünnepi szokások című műsorával vett részt a minősítőn Százhalombattán. A népi ünnepkör szokásaira épülő műsorban a táncosok farsangi halottsiratót, maglódi szlovák táncokat, püknösdölőt és az aratáshoz kapcsolódó tirpák táncokat, Szent Mihály-napi táncokat Magyarpalatkáról, szentegyházi betlehemest, végül egy moldvai újévköszöntőt adtak elő. A műsor készítői: kísérő zenekar: Suttyomba zenekar és barátai, zenei szerkesztő: Bohák endre, a műsor szerkesztője: Csasztvan András, női tánckarvezető: Bakró Erzsébet, férfi tánckarvezető: ifj. Csasztvan András, művészeti vezető: Valach Gábor.
A megmérettetésen mindkét együttes munkáját siker koronázta, ugyanis a Balassi és a Tessedik is kiválóan minősült.
 

 
< Előző   Következő >