Kezdőlap arrow TÁMOP-3.2-13-12/1-2012-0397 arrow Jeles napjaink és sokszínű hagyományaink a témanapok tükrében
Jeles napjaink és sokszínű hagyományaink a témanapok tükrében
2013. december 20.
kocsogdudazenekar.jpg
Köcsögdudások

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége 2013 októberében útjára indította a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0397 kódszámú, Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is! – Néptánchagyományok átörökítése Békés megyében című pályázati program keretében nagy sikernek örvendő Táncház a népszokások jegyében és Sokszínű hagyományaink témanap sorozatát. A résztvevő gyerekek különböző táncos és ismeretterjesztő előadásokon nyerhettek bepillantást a néptánc és népzene történeti fejlődésébe, valamint egy-egy ünnephez kapcsolódó népszokásokba.
 Írta: Schäfer Szilveszter

A programsorozat négy megyei oktatási intézményben valósult meg. Vésztőn a Kis Bálint Református Iskola, Gyulán a Magvető Általános Iskola és Hajnalcsillag Óvoda Közös Igazgatású Gyulai Református Közoktatási Intézmény, Kamuton a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Békéscsabán pedig a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény adott otthont a programsorozatnak.
Az ősz beköszöntével nem csak az új tanév, hanem a szüreti időszak is kezdetét veszi. Októberi rendezvényeinken a szőlőpréseléssel, szőlőtaposással, és az ehhez kapcsolódó táncokkal, zenékkel ismerkedtek a gyerekek. Decemberben a karácsonyi ünnepkör szokásai kerültek bemutatásra az iskolákban, a novemberi előadás pedig egy rendhagyó történelem óra keretén belül mutatta be a néptánc és népzene fejlődését az őskortól egészen napjainkig.

 kamut_szuret_2.jpg
A prés bemutatása

Az előadások alatt mintegy hatszáz tanuló ismerkedhetett meg a már említett népszokásokkal, illetve az előadások után a táncházakban az egyszerűbb lépéseket is elsajátíthatták.  A programokat minden esetben a Kézműves Szakiskola oktatói zárták kézműves foglalkozással.

karacsony_illatzsak.jpg
Karácsonyi illatzsák készítése
 

A rendezvények megvalósításához a következő Békés megyei közreműködők járultak hozzá:
Kamuton Mahovics Tamás és a Belencéres Néptáncegyüttes, Vésztőn Farkas Tamás Vezetésével a Tabán Táncegyüttes táncosai,

bcsaba_erdobenyei_bodnartanc.jpg
Erdőbényei bodnártánc (Közreműködik a Balassi Táncegyüttes)

 Gyulán Horváth Péter néptáncpedagógus,  valamint a Harruckern Táncegyüttes táncosai,  Békéscsabán pedig a Balassi Táncegyüttes ifj. Mlinár Pál és Vaszkó János irányításával. Ehhez a zenei hátteret a Suttyomba Zenekar és megyei előadóművészek biztosították Vésztőn és Kamuton, a Ludas zenekar pedig Békéscsabán és Gyulán.

tanchaz1.jpg
Jó hangulatú táncház - háttérben a Suttyomba Zenekar
 
< Előző   Következő >