Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow A tánc, a játék, az ének gyógyír a szorongásra - így éltem meg
A tánc, a játék, az ének gyógyír a szorongásra - így éltem meg
2014. augusztus 15.

2014_08_12.jpgBékéscsaba Megyei Jogú Város nyaranta, évek óta napközis táborokat biztosít azoknak a gyermekeknek, akik számára a szülők nem tudnak a nyári szünet alatt felügyeletet, és változatos szünidei programot biztosítani. A nyári napközis tábor egyik helyszíne 2014-ben az Erzsébethelyi Általános Iskola.

(Hanó Krisztina írása)

A táncház résztvevői ennek a helyszínnek a táborozói, egy alkalmilag létrejött közösség: különböző életkorú gyerekek csoportja, változó érdeklődési körrel, más és más affinitással a néptánc iránt. A létszám kb. 50 fő. A helyszín az iskola ebédlője. A táncház célja: közösségfejlesztés.
A táncolni érkező gyerekek látszólag nem túl lelkesen érkeznek, kissé hangosak is. Ketten foglalkozunk velük: Baracsi Gergő és Hanó Krisztina. Rövid köszöntés és bemutatkozás után a körben helyet foglaló gyerekekkel ülve ritmusjátékokat játszunk zenére: tapsolunk, csettintünk, lábbal dobogunk.. Érezhetően oldódik a légkör, de sokan vagyunk, nehéz a kapcsolatteremtés, a közös tapsolás, táncolás  és  ének  nagy  segítség  ebben.  A következőkben közösen körbe állunk,  -beállnak a tábor nevelői is a gyerekek közé-, és még mindig játékosan járás- és ritmusgyakorlatokat végzünk, kipróbáljuk a kör közös mozgásának lehetőségeit. Néhányan –mind idősebb fiú- ülve maradnak, nem sikerül táncba hívni őket, pedig a férfioktató jó példával és jó hatással van a jelenlévő fiúkra.  A választott ugrós zene hangulatkeltő, hangulatfokozó, sok benne az ének, árad belőle a jókedv, mely láthatóan átragad a velünk táncolókra is. A játékos mozgást ugrósmotívumok követik. Mindenki táncol a néhány ülő fiún kívül, akiket továbbra sem tudunk megtáncoltatni. Moldvai táncok következnek, melyek egy részét körben összefogódzva, más részét párosan táncoljuk: kezes, kecskés, hoina. A párosakat kissé táncházasra formálva párcserét is alkalmazunk, mely jó alkalmat ad arra, hogy a zene által meghatározott rövid idő alatt azokat is a táncba hívjuk, akik eddig csak passzív szemlélői voltak az eseményeknek. Mindenki táncol, és a többség mosolyog! Láthatóan jól érzi magát a táncban. Utolsó mozzanatként közösen tanulunk egy ugrós dalt: a Télen nagyon hideg van.. kezdetűt. A közös éneklés jó hangulatban folyik. Ezzel köszönünk el egymástól. Kedvesek, mosolygósak. Ahogyan vonulnak ki az ebédlőből az udvarra, egy 4-5. osztályos-forma lány visszaszalad és megölel..

A közös ének, játék és tánc, kellemes időtöltést jelent valamennyi korosztály számára, segít határaink megismerésében, formálja személyiségünket, közösséget teremt, épít és formál, kulturált szórakozási lehetőséget nyújt.

 
< Előző   Következő >