Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház Tótkomlóson
Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház Tótkomlóson
2014. február 15.

Tótkomlóson a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda adott otthont a farsangi mulatság keretében megtartott Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncháznak. Az iskola tanulói számára nem voltak teljesen ismeretlenek a táncok, hiszen a gyerekek mind tanórai (tánc és dráma), mind szakköri, illetve felnőttként egyesületi szinten is foglakoznak néptánccal, az idei tanévtől kezdve pedig már az óvodában is megismerkedtek a néptánc alapjaival.

A farsangi mulatság remek alkalom a táncra, hiszen a szülők, nagyszülők, unokák, kisebb testvérek is eljöttek az iskola tornatermébe, így aztán szép számmal (kb. 200 fő) gyűltek össze ezen a pénteki estén. A zenét a Suttyomba zenekar szolgáltatta, a táncokat Mahovics Tamás a békési Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere tanította. Bemelegítésként népi játékokat kerültek sorra dél-dunántúli ugrós dallamokra, majd a játék végén az ugrós alaplépéseit tanulhatták a gyerekek, akik közt szép számmal voltak felső tagozatosok is. A pihenő után moldvai táncokat jártunk, aminek hatalmas sikere volt, itt már felnőttek is táncoltak, elballagott „öreg diákok” is, szóval igazi táncházi hangulat volt. A következő blokkban széki táncokat járhattak, ezt már inkább csak felnőttek, mivel már elég későre járt az idő. Az est zárásaként a hely szellemének megfelelően komlósi marssal zártak, amelynél a helyi ifjúság, illetve kevésbé ifjúság kellemesen elfáradt.

Visszajelzések alapján mind az iskola vezetése, mind a szülők és gyerekek is nagyon meg voltak elégedve a táncházzal, ahol több generáció is együtt táncolhatott egy családi táncház keretében.  Az iskola részéről felmerült a további táncházi alkalmak megtartása is, így aztán várják a következő Barangoló csűrdöngölőt.

A táncház ideje alatt különböző kézműves tevékenységeket is kipróbálhattak a résztvevők Kocsis Klára közreműködésével.

 

A program támogatói:

nmi.jpg
  

és a

                            

nka.jpg
 
< Előző   Következő >