Kezdőlap arrow Programajánló arrow Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár. XIII. Csángó Fesztivál
Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár. XIII. Csángó Fesztivál
2013. július 26.

Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár
2013. augusztus 6-11.

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg.
Nem őrizni kell, mert nem rab.
Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”
Sebő Ferenc

Közel 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 helyi együttes és 20 hagyományőrző csapat várja augusztus 6-11 között Jászberényben az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot panamai, indonéz, török, lengyel és grúz együttes vendégjátéka színesíti. A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye a 25 éves Csík zenekar és Presser Gábor augusztus 8-i közös koncertje (LÉLEKKÉPEK, aug. 8, 20 óra). Ezen a koncerten az autentikus magyar népzene együtt sóhajt és együtt lüktet a magyar alternatív rock ritmusaival, Presser Gábor és Beethoven zenéjével. Közreműködik a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István „Szalonna” és bandája.

A 6 napos fesztiválon fellép a BaHoRka énekegyüttes, a Zagyva Banda és a BeshOdrom, itt lesznek a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő kategória győztesei, és természetesen a rendezvény fő szervezője, a Jászság Népi Együttes is. 
A gyerek- és családi programok mellett moldvai, gyimesi, erdélyi, felvidéki hagyományőrzők, pálinka- és bormustra, folklórműsorok, szentmise, éjszakai koncertek és gasztronómiai különlegességek táncházak, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat (lásd csatolva).

A Csángó Fesztivál főszereplői a moldvai, gyimesi csángók, akik Somoskáról és Klézséről, Lészpedről és Bogdánfalváról, Trunkról, vagy épp Gyimesbükkről érkeznek. Az erdélyi, felvidéki, magyarországi csángók autentikus táncait, énekeit olyan települések hagyományőrzői mutatják be, mint Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton, Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye, Magyarborzás, Ördöngősfüzes, Mezőkölpény, Nagyecsed, Magyarbőd.

A rendezvény érdekessége, hogy augusztus 10-én, szombaton délelőtt itt rendezik meg a VII. MAGYAR - MAGYAR Konferenciát, melynek témája a székely magyarság múltja, jelene, és jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében.


Mindenkit szeretettel várnak a rendezők: a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes.

www.csangofesztival.hu
www.facebook.com/CsangoFesztivalJaszbereny
www.youtube.com/csangofesztival

 
< Előző   Következő >