Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow A táncház a közösségfejlesztés egyik bevált módja
A táncház a közösségfejlesztés egyik bevált módja
2013. július 25.
tanchazmindenki.jpg

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete az „Együtt a közösségekért!” (TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0325) projekt keretében közéleti táborokat valósított meg 2013 júliusában Békés-Dánfokon. Az 5 napos bentlakásos program során a résztvevő tanulók kreatív műhelyfoglalkozások keretében foglalkoztak a helyi nyilvánosság (média), a diák-és településszintű gyermekönkormányzatok és a közösségek működésének témakörével.

Tábori újságot készítettek, találkoztak ifjúságsegítő szakemberekkel, valamint különböző szabadidős programokon vettek részt. Így kapott felkérést a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége, hogy esti programként tartson táncházat július 4-én a csanádapácai és magyarhomorogi általános iskola tanulóinak, július 16-án a békéscsabai Erzsébethelyi és a kétsopronyi általános iskola diákjainak, július 23-án a kunágotai és körösnagyharsányi általános iskola táborozóinak.   

(Butora Hajnalka)

maho_furulya.jpg
Moldvai furulyajáték
 

A táncházi programokban a békési Belencéres Táncegyüttes fiatal szólistái és vezetőjük Mahovics Tamás szórakoztatták a táborozó gyermekeket.

A táncházat egy fél órás színpadi néptánc műsor előzte meg, melyben a diákok megismerkedhettek a Kárpát medence sokszínű néptánckincsével Moldvától egészen a nyugati határszélig. Láthattak a nézők magyarpalatkai, kalotaszegi, szilágysági, nagyecsedi magyar táncokat, de sor került a magyar táncanyagon kívül két autentikus cigánytánc bemutatására, méghozzá Szászcsávásról és természetesen a helyi, békési cigányság tánckutúrája sem maradhatott ki a sorból.

 

bekesicigany2.jpg
Békési cigány táncok

Az előadásokat moldvai kör és párostáncok tanítása követte, melybe minden alkalommal a szervezők számára is meglepő aktivitással kapcsolódtak be a táborozó gyermekek.
Persze mi "néptáncosok tudjuk, hogy táncolni mindenki szeretne, csak, valaki tagadja, valaki bevallja (Szerk.).

enistancosleszek.jpg
"Én tuti táncos leszek..."

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége évek óta szervez hasonló táncházi programokat, elsősorban hátrányos helyzetű településeken, hasonlóan a Békés-Dánfoki tábori programhoz, s örömünkre szolgált, hogy most e szórakozási formát, kifejezetten a közösségfejlesztés jegyében mutathattuk meg, hiszen a tánc remek eszköze e célnak. Tánc közben (legalább is a magyar néptáncban) meg kell érintsük egymást, akár körben, akár párban vagyunk. Ha körben táncolunk folyamatosan figyelnünk kell egymásra, alkalmaszkodnunk kell legalább a szomszédunkhoz, a szomszédainknak pedig a mellette állókhoz, és így tovább, közvetve mindenkihez. Így észrevétlenül tanulunk meg figyelni a másikra és közben magunkra is. A páros táncokban megtanulhatjuk, hogy a férfi (a fiú) vezet, amit persze úgy kell tennie, hogy a nőnek (lánynak) is jó legyen és értse - érezze, mit szeretne a párja. Ezzel persze, már eljutottunk a nemi szerepekig, melynek megtanulása - megtanítása szintén fontos társadalmi feladat - de ez már nagyon messzire vezet, a lényeg, hogy mindez úgy történik, hogy közben jól érezzük magunkat.

mindenkimosolyog.jpg

A táncházi program népszerűségét bizonyítja, hogy bekerült a táborlakók osztályzatai alapján a "top 3" programba, és nem egy alkalommal cikk is íródott a gyermekek által e szabadidős tevékenységről. 

sokan_elegen.jpg
Sokan voltunk ... 
Fotók: Jenei Péter 
 
< Előző   Következő >