Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Táncos múltidézés a sokadalomban
Táncos múltidézés a sokadalomban
2013. július 5.

A színház, a versengés és a néptánc jól megfért egymás mellett a XIV. Körös-völgyi Sokadalom második napján a gyulai vár tövében.  A Békés Megyei Néptáncgálán a magyar táncok mellett a velünk élő nemzetiségek mindennapjai is megelevenedtek a koreográfiákban.

A megye vezető néptáncosai és koreográfusai színes és változatos műsorral örvendeztették meg este 20.30-tól a sokadalomba kilátogatókat. A koreográfusok egyaránt merítettek a produkciók összeállításakor a megyei, az erdélyi és a román táncok és népszokások világából.  A műsorszámok színvonalát a parádés tánclépéseken túl olyan egykor, a közösség életében fontos helyzetek megidézése tette még életszerűbbé, mint a vásárba járás, mátkaság, keresztelő vagy egy temetés.
A gyermek és felnőtt táncosok rutinosan és magabiztosan léptek a Tószínpad tribünjén helyet foglaló közönség elé. Hitelesen tudták alakítani a falu csábítóját, doktorát, egy fiatal anyát vagy épp egy gyászoló özvegyet. A csujogatók, a gúnyolódó versikék és az idegen nyelvű dalok a gyönyörű viseletek mellett csak tovább fokozták a gála hangulatát. A kilátogatók kellemes élményekkel és egy sor új ismerettel is hazatérhettek az eseményekről. A szórakoztatás mellett az esti programnak a népi kultúra és hagyományvilág továbbörökítése is a cél volt. A közel kétórás műsort egy össznépi táncház zárta a vár előtti sokadalmi téren.

Egy-egy ilyen alkalom után jogosan vetődhet fel sokakban a kérdés, hogy a rohanó, globalizálódó világunkban miként tudnak fennmaradni a néptánc és a népzene hagyományai. A válasz pedig az, hogy amíg a néptáncosok körében akadnak olyan elhivatott pedagógusok és lelkes tanoncok, akik képesek áldozni ezért a kellemes és hasznos tevékenységért, addig a magyar kultúra e különleges szelete fennmarad, és apáról fiúra öröklődik.


Közreműködtek:
Balassi Táncegyüttes - Békéscsaba
Kaláris Alapfokú Művészeti Iskola - Kétegyháza
Tessedik Táncegyüttes - Szarvas
Tabán Táncegyüttes - Békéscsaba
Harruckern Táncegyüttes – Gyula
Berény Táncegyüttes - Mezőberény
Körösmenti Táncegyüttes – Gyomaendrőd
Belencéres Táncegyüttes - Békés

 

 
< Előző   Következő >