Kezdőlap arrow Hírek arrow Erdélyi gyűjtőúton a Tabán Táncegyüttes és sokan mások
Erdélyi gyűjtőúton a Tabán Táncegyüttes és sokan mások
2013. május 21.

A Tabán Táncegyüttes évek óta jár filmezni, gyüjteni Erdély különböző részeire, abból a célból, hogy élőben láthassa a még élő mesterektől, hagyományőrzőktől azt a kincset, amit mi magunk is képviselünk, ápolunk a színpadon.
Idén május 18,19 én a Küküllő menti Szászcsávás és a Dél mezőségi Mezőszopor falvak voltak az úticélok. Csáváson a híres Mezei zenész család udvarán zajlott a mulatság 6 helyi zenész és több táncos részvételével. A csabai táncosok a filmezés mellett beszélgettek, együtt táncoltak a helyi "adatközlőkkel".

Mezőszoporon egy irányított gyűjtést rendeztünk, több kamera beállításával. A mozgáson kívül a hangot is rögzítettük, valamint tömérdek fénykép készült a gyüjtés során. A filmezés alatt megpróbáljuk a vidék összes tánctípusát felvenni, akár többször is, egyesével, párosával és közös táncolás során is. Mezőszoporon 8 pár táncát sikerült filmre venni, voltak köztük helyi román, cigány valamit tordai és aranyosgyéresi román táncosok. A zenét az öttagú Gacu és bandája szolgáltatta.

A gyüjtőúthoz csatlokozott a gyomai Körös menti táncegyüttes, a békéscsabai Bartók Táncegyüttes és a gyulai Harruckern Táncegyüttes jónéhány tagja.

A táncosok rengeteg élménnyel gazdagodtak,élőben láthatták a sokak által már eltemetett erdélyi népi kultúrát. Együtt zenéltek, táncoltak 2 napon keresztül a 2 vidék kiváló zenész, táncos mestereivel.

F. Tamás

Hamarosan képeket is láthatnak a gyűjtőútról. (Szerk.)

 
< Előző   Következő >