Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow TÁNCPEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE BÉKÉS MEGYÉBEN
TÁNCPEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE BÉKÉS MEGYÉBEN
2012. december 20.

Az idén is két továbbképzést valósított meg a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége, ezúttal a képzések pedagógusok számára szóltak. 

Az első képzés témája a Dél – Alföld 2 falujának – Tápé és Apátfalva - táncai voltak. A képzés útmutatást nyújtott a megye pedagógusainak az adott anyagban való elmélyüléshez, melyhez a gyakorlati oktatáson kívül elméleti segítséget is kaptak. A második képzés során a megyei Dévaványa táncainak, játékainak, viseletének és népzenéjének megismerésére adott alkalmat.

Mindkét képzés a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

www.nka.hu 

Az első képzés 2012. november 24. szombaton, Szarvason, a Vajda Péter Művelődési Központban került megrendezésre. Az egész napos program délelőtt kilenckor kezdődött, dél-alföldi csárdás oktatásával, a Hétpróbás Néptánciskola oktatóinak közreműködésével.  A csárdás oktatása során a tápéi Ács György és Molnár Mária táncát illetve az Apátfalvi Kardos György és felesége táncával ismerkedhettek a résztvevők. Rövid ebédszünet után került sor a dél-alföldi oláhos tanítására, mely a tápéi Ács György motívumkészletére épült. A gyakorlati oktatáson kívül a program részét képezte az említett táncosokról készült archív filmfelvételek megtekintése, illetve egy órás előadás a dél-alföldi viseletekről is.

Képek a rendezvényről:

2012_11_24_01.jpg

2012_11_24_02.jpg

2012_11_24_03.jpg

2012_11_24_04.jpg

A második képzés, melynek témája dévaványai táncok voltak, Békésen került megrendezésre december 15-én. A délelőtt kilenckor kezdődő programban első ízben elméleti oktatásban részesültek az érdeklődők, mely során a Dévaványán folyó kutatásról illetve azok eredményeiről, a táncokról, népzenéről, fellelhető archív filmekről hallhattak előadást és kaptak ízelítőt a jelenlévők.

Az egész napos program  „A mi táncunk” című rendezvénnyel zárult, mely egy előadást és táncházat foglalt magába. Az előadás részét képezte hangszerbemutató, valamint Kádár Ferenc dévaványai furulyás tárogatós muzsikájának bemutatása is a Suttyomba Zenekar és Mahovics Tamás közreműködésével. A rendezvény késő estig tartó táncmulatsággal zárult.

Képek a rendezvényről:

2012_12_15_01.jpg
2012_12_15_02.jpg
2012_12_15_03.jpg
2012_12_15_04.jpg
 
< Előző   Következő >