Kezdőlap arrow Rendezvényeink arrow Régiós néptáncos továbbképzés Szarvason
Régiós néptáncos továbbképzés Szarvason
2011. november 2.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület valamint a Vajda Péter Művelődési Központ 2011. október 29-én szombaton régiós szakmai továbbképzést szervezett az Országos Gyermek Szólótáncverseny kötelező anyagaiból, a dél-alföldi régióban működő néptáncoktatók, együttesvezetők és a versenyző gyermekek számára Szarvason.
Az oktatáson több mint negyven oktató és gyermek néptáncos vett részt. A képzés délelőtt kilenc órakor kezdődött, mely során délig tardoskeddi csárdással és birkatánccal ismerkedhettek meg a résztvevők, délután pedig kéméndi verbunkot és tardoskeddi váskatáncot tanultak a fiúk, majd a váskatáncba bekapcsolódtak a lányok is.

A verbunk tanulása

A csárdás alaplépéseit próbálgatják az oktató és a gyerekek is

Váskatánc

A gyakorlati képzés a polgári társastáncok oktatásával zárult, mely remek közösségi hangulatot varázsolt a próbaterembe. Délután négy órától Mátyusföldi népviseletekről hallgathattak egy órás előadást pedagógusok és diákok egyaránt. Az előadásban bemutatásra került Tardoskedd, Kéménd és Martos női és férfi viselete tetőtől talpig.

Tardoskeddi női felsőrész

A gyakorlati képzés vezetői voltak Kupec Andrea és Kupec Mihály. A viseletekről beszámolt és azokat be is mutatta: Winklerné Petri Kis Borbála.

 
< Előző   Következő >