Kezdőlap arrow Hírek arrow Néptánckutatás Dévaványán
Néptánckutatás Dévaványán
2011. június 10.

Békés megyében tudatosan tervezett, országos szervezetet bevonó, a magyar tánchagyományt érintő kutatásról 1957-ig vannak adataink. Örömmel jelentjük, hogy a Békés megyei magyar táncok kutatása több mint 50 év szünet után, nyilván jóval szerényebb személyi feltételekkel, de újra lendületben van a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének támogatásával. A későbbiekben tervezzük újabb kutatási eredményeink közreadását.

Néptánckutatás Dévaványán.
Mahovics Tamás néptáncpedagógus írása

Gyermekkoromban sokat jártam a szülővárosomtól, Gyomaendrődtől 15 km-re lévő Dévaványán. Rendszerint ványai származású nagyapámmal bicikliztünk át rokonlátogatóba. Nem tudhattam, hogy ezek a ványai családi szálak milyen fontosak lesznek felnőttkoromban. A családomban is, táncosként is a régi, a múlt, a gyökerek tiszteletét tanultam, s ez mindmáig meghatározó alapja életemnek. Ifjú táncos koromban állandóan endrődi és gyomai nagyszüleimet kérdeztem a település táncos szokásairól. Meséltek is a bálról, a tanyasi cuháréról, a citerásokról. Tanultak a tánciskolában tangót meg „szlávfokszot”, de ennél többet nem tudtam meg tőlük. 
...
Egész életemben azt hallgattam, hogy Békés megyében csak román, szlovák, szerb és cigány táncgyűjtés volt.
...
2008-ban hozzám került egy táncfilm a dévaványai múzeumból. Rossz minőségű felvételen, nehezen kivehető mozgásokkal szembesültem, de érdekesnek bizonyult az anyag.

A kutatásról bővebben

 
< Előző   Következő >