Kezdőlap
A néptáncoktatás mindennapi problémái - beszámoló a szövetség módszertani konferenciájáról
2011. március 15.

2011. március 12-én szombaton Mezőberényben került megrendezésre a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének I. módszertani konferenciája, mely A néptáncoktatás mindennapi problémái címet kapta. Az egész napos rendezvényre a megye számos településéről érkeztek néptáncoktatók, hogy megtekintsék az előadásokat, bemutató órákat és részesei legyenek az azokat követő beszélgetéseknek, szakmai tapasztalatcserének.

A délelőtti program első előadásának témája: „A kinetográfia tanítása a 6-8 éves korosztályban” , előadója Mahovics Tamás, aki néhány éve kísérletként foglalkozik a táncjelírás tanításával, melynek lépéseit és eredményeit mutatta be a hallgatóknak. Előadását kérdések zápora követte, melyek végére lehetetlen volt elérni, így szükségszerű lesz erre az előadásra egy következő alkalommal újra sort keríteni, ahol Tamás esetleg újabb kutatási eredményekről számolhat be, és újabb kérdéseket válaszolhat meg.

Az előadás részletei megtekinthetők az alábbi linkre kattintva:

Pedagógiai kísérlet a kinetográfia alkalmazására a 6-8 éves gyermekek táncoktatásában

A délelőtti előadások másik két témája a néptáncoktatáshoz szorosan kapcsolódó területek, a viseletkultúra és a népdaltanítás általános módszertani problémáinak ismertetése megbeszélése volt, melyekben Mlinárné Kolarovszki Máriától kaptak hasznos tanácsokat az oktatók együttesük ruhatárának kialakításához, valamint Majorosi Mariannától a Csík Zenekar énekesétől, az Állami Népi Együttes volt lánykarvezetőjétől kaphattak hasznos módszertani ismereteket a helyes színpadi és tánc közbeni éneklés megvalósításával kapcsolatban.

A délután folyamán a gyakorlati óráké volt a meghatározó szerep, melyek során az együttesvezetők és oktatók bemutató foglalkozásokat tekinthettek meg alsós, felsős és középiskolás korosztály néptáncoktatásában is.

A bemutató órák témái a következők voltak: ritmikai és koordinációs képességek fejlesztése az alsó tagozatban, melynek vezetője Hanó Krisztina volt, aki számos gyakorlati ötletet adott a bemutató órájában, melyben segítségére voltak a „Leg a láb” AMI néptáncos növendékei, akik az oktató által közölt gyakorlatokat fegyelmezetten és pontosan, mégis gyermeki mivoltukat megőrizve mutatták be.

A délutáni foglalkozások legterjedelmesebb gyakorlati órája a forgós-forgatós páros táncok oktatási módszertanának bemutatása lett, melynek vezetői az országosan is elismert miskolci oktatópáros, Kiss Anita és Maródi Attila voltak. Az ő munkájukat segítették a Diósgyőri Alapfokú Táncművészeti Iskola növendékei. A miskolci néptáncoktatók a legapróbb részletekig igyekeztek bemutatni sok általuk használt módszertani fogást, melyeket e tánctípus oktatása során alkalmaznak.

A résztvevők elégedetten távozhattak e programokban gazdag konferenciáról, mely végén általános vélekedés volt, hogy az ilyen és ehhez hasonló módszertani összejövetelekre, találkozókra szükség van, hiszen ezek azok az alkalmak, melyek egy néptáncpedagógus illetve együttesvezető munkáját nagymértékben segítik, s ezek a feltöltődések elengedhetetlenek e rohanó világ pedagógusai számára.

A Szövetség tagjaiban megszületett a konferencia folytatásának, egy esetleges módszertani tábor létrehozásának a gondolata, hiszen az egyes témakörök kifejtésére az egy-két óra kevésnek bizonyult.

Bízunk a folytatásban, s a további lelkesedésben.

 

A módszertani konferencia támogatója volt:


Békés Megye Önkormányzata

 
< Előző   Következő >