Kezdőlap
A Kaláris AMI a franciaországi Toursban - Halmi Zoltán művészeti vezető beszámolója
2011. február 22.

Az európai uniós soros elnökség és a Liszt-év alkalmából magyar kulturális programsorozatot szervezett a Touraine-i Magyar Baráti Társaság a franciaországi Tours-ban: 29 nap alatt 29 kulturális, illetve gasztronómiai esemény várta a helyieket. A Kaláris Alapfokú Művészetoktatási Intézmény február 09-13-ig kapott meghívást erre a rendezvényre. A csoport 20 fővel képviseltette magát a kulturális eseményen, ahol 5 nap alatt 7 fellépést adtunk. A műsoraink zenei kíséretét a Tisza Banda biztosította.

Az általános iskolákban az 1 órás műsorok után tánctanítás volt a helyi gyerekeknek, melyet nagy érdeklődés kísért. A Tours-i Városháza dísztermében 2 órás műsort adtunk, melyen Magyarország főkonzulja, Kisari Miklós is jelen volt és gratulált a magas színvonalú táncos teljesítményért.

 

A műsorban kis magyarországi táncokat: Szatmári, Cigándi, Galga-menti, Rábaközi, Sárközi, Mezőföldi, Dél-Alföldi, nemzetiségi táncaink közül Kétegyházi és Méhkeréki román táncokat, Erdélyből Szilágysági, Őrkői, Magyarpalatkai, Györgyfalvi, Kalotaszegi román táncokból készült koreográfiákat mutattunk be.

 

Megtekintettük a Loire menti város nevezetességeit, elsősorban a Szent Márton Székesegyházat, ahol a Pannóniában született püspök egyházi szolgálatát teljesítette, és ahol máig is őrzik földi maradványait. Vacsoráinkról az itt szolgálatot teljesítő apácák gondoskodtak. Voltunk a Mesterlegények Múzeumában, mely egyedülállóan mutatja be a korabeli céhes mesterségeket. Megcsodáltuk a középkori óváros kitűnő állapotban megmaradt faszerkezetes épületeit. Visszautazásunk napján Párizsban megnéztük az Eiffel-tornyot, a Notre-Dame-ot, a Sorbonne-t, Louvre-t és a Diadalívet.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy egy nagyon feszes programokban bővelkedő, felejthetetlen rendezvény sorozaton vettünk részt. A csoport tagjai mind szakmailag, mind emberileg nagyszerűen helytálltak.

 
< Előző   Következő >