Kezdőlap arrow Hírek arrow Jól minősült a Belencéres Néptáncegyüttes!
Jól minősült a Belencéres Néptáncegyüttes!
2010. november 15.

2010. november 13-14-én rendezték meg Budapesten a Hagyományok Házában, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada, Minősítő Fesztivál rendezvény sorozat utolsó állomását. A 13-i szombati bemutatón a 6 fellépő együttes között a békési is bemutatta minősítő műsorát, melynek címe: Színek.

A szombati programban felléptek: Veszprém Táncegyüttes- Veszprém, Nyírség Táncegyüttes- Nyíregyháza, Karancs Néptáncegyüttes- Karancslapujtő, Belencéres Néptáncegyüttes- Békés, Alföld Néptáncegyüttes- Csongrád, Jászság Népi Együttes- Jászberény.

A Színek, három koreográfiából szerkesztett egybefüggő előadás. A koreográfiák: Szászcsávási cigánytáncok, Rokonok (kétegyházi és eleki román táncok), Dévaványai házibál. Az első két koreográfiát Mahovics Tamás készítette, utóbbit Mahovicsné Ladányi Anita és Mahovics Tamás, melyet a művészeti vezető dévaványai nagyapjának és dédszüleinek emlékének ajánlott.

A szakmai értékelők a Martin György Néptáncszövetség által felkért szakemberek voltak: Németh Ildikó, dr. Ratkó Lujza, Árendás Péter, dr. Diószegi László, és Széphalmi Zoltán. A zsűri értékelésén többek között elhangzott, hogy az első alkalommal minősítő fesztiválon részt vevő együttes technikás, fiatal táncosaitól nagy energiával és tűzzel előadott produkciókat láttak. Dicséretre méltó volt a női hajviselet igényessége. Elismerően nyilatkoztak a Békés megyei magyar tánc- és zeneanyag rekonstrukciójáról, és Mahovics Tamás kétegyházi román táncáról, amelyet a nap legkiemelkedőbb szólótáncos produkciójaként értékeltek. Az együttes a maximálisan elérhető 150 pontból, 124,5 pontot kapott, amely alapján a Jól minősült táncegyüttesek sorába lépett.  

 
< Előző   Következő >