Kezdőlap arrow Tél arrow Február arrow Február 3. Szent Balázs püspök napja.
Február 3. Szent Balázs püspök napja.
2009. február 8.
Február 3. Szent Balázs püspök napja. 

Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony egyetlen fiát mentette meg, aki halszálkától fuldoklott. Ezért egyes vidékeken a balázsolást "torkoskodásnak" vagy "toroknyomásnak" is nevezik.

Tisztelete a XIV. századi pestisjárvány óta ismert, és tegyük hozzá nem véletlenül, mert a fekete halál kezdeti tüneteiben torokfájással, majd fulladási rohamokkal jelentkezik.

Mivel Magyarországon még a XX. század első felében is - a védőoltás bevezetéséig - rettegett és sok áldozatot követelő betegség volt a diftéria, más néven torokgyík, érthető, hogy ennek a szentnek komoly kultusza alakult ki. A balázsolás alkalmával a katolikusoknál a pap a gyermek álla alá két gyertyát tesz keresztbe, és könyörgő imát mond érte.
Balázs napja gonoszűzésre is alkalmas volt. Baranyában úgy tartották, hogy ha ekkor eső támad, a nyár elején elveri a jég a termést.
 Szokásban volt az iskoláskorú gyermekek balázsjárása is. Ez a Gergely-naphoz hasonló adománygyűjtő szokás, amikor a maskarába öltözött gyerekek köszöntik a háziakat, azok pedig a tanítónak adományokat küldenek (szalonnát, tojást, zsírt). Emlékezzünk Szent Balázsról,Hogy ma vagyon napja;Többször is, hogy megérhessük,Az Úristen adja! Emlékezzünk Szent Balázsról,Kérjük szent áldását:Mindnyájunktól távoztassaTorkunknak fájását! Szent Balázs a torokfájásEllen nagy védelmünk.Adjál is hát nyers szalonnát,Háziasszony, nekünk! 
 
< Előző   Következő >