Kezdőlap arrow Tudástár arrow Jeles napok arrow Február 3. Szent Balázs püspök napja.
Február 3. Szent Balázs püspök napja.
2009. február 8.
Február 3. Szent Balázs püspök napja. 

Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony egyetlen fiát mentette meg, aki halszálkától fuldoklott. Ezért egyes vidékeken a balázsolást "torkoskodásnak" vagy "toroknyomásnak" is nevezik.

Tisztelete a XIV. századi pestisjárvány óta ismert, és tegyük hozzá nem véletlenül, mert a fekete halál kezdeti tüneteiben torokfájással, majd fulladási rohamokkal jelentkezik.

Mivel Magyarországon még a XX. század első felében is - a védőoltás bevezetéséig - rettegett és sok áldozatot követelő betegség volt a diftéria, más néven torokgyík, érthető, hogy ennek a szentnek komoly kultusza alakult ki. A balázsolás alkalmával a katolikusoknál a pap a gyermek álla alá két gyertyát tesz keresztbe, és könyörgő imát mond érte.
Balázs napja gonoszűzésre is alkalmas volt. Baranyában úgy tartották, hogy ha ekkor eső támad, a nyár elején elveri a jég a termést.
 Szokásban volt az iskoláskorú gyermekek balázsjárása is. Ez a Gergely-naphoz hasonló adománygyűjtő szokás, amikor a maskarába öltözött gyerekek köszöntik a háziakat, azok pedig a tanítónak adományokat küldenek (szalonnát, tojást, zsírt). Emlékezzünk Szent Balázsról,Hogy ma vagyon napja;Többször is, hogy megérhessük,Az Úristen adja! Emlékezzünk Szent Balázsról,Kérjük szent áldását:Mindnyájunktól távoztassaTorkunknak fájását! Szent Balázs a torokfájásEllen nagy védelmünk.Adjál is hát nyers szalonnát,Háziasszony, nekünk! 
 
< Előző   Következő >