Kezdőlap arrow Hírek arrow Állami kitüntetés és Kiváló együttesi cím - Farkas Tamás és a Tabán Táncegyüttes újabb sikerei
Állami kitüntetés és Kiváló együttesi cím - Farkas Tamás és a Tabán Táncegyüttes újabb sikerei
2010. október 24.

Az elmúlt héten két elismerésben is részesülhetett a békéscsabai Tabán Táncegyüttes. A 2010. október 17-én Salgótarjánban megrendezett Néptáncosok Bemutató Színpada elnevezésű versenyprogramban elnyerte a Kiválóan Minősült együttesi címet.

Az Október 23-i állami kitüntetettek soraiba ott lehetett Farkas Tamás néptánc pedagógus, az együttes koreográfusa, aki a Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült. A kitüntetést Szőcs Géza Kultúráért Felelős Államtitkár adta át a Néprajzi Múzeumban. A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által kiírt pályázatot nyerte meg Farkas Tamás, az Egy Arad megyei település, Nadáb táncélete című dolgozattal, valamint szóló táncosi előadásával.

Farkas Tamás, és az együttes sikere abban rejlik, hogy fogadalmat tettek az autentikus folklór kincseinek gyűjtésére, őrzésére és színpadra állítására. A népművészet ágaiban, s így a színpadi néptáncművészetben is, más együtteseknél megjelennek olyan adaptációk, amelyek a néptánc alapjaira épülnek, de előtérbe kerül a koreográfus képzelőereje, fantáziája. A Tabán Táncegyüttes munkája elsősorban a tiszta forrásra épül, ahol az egyszerű, és puritán népi kultúra jelenik meg.

A Báli hangulatok a Maros- mentéről című alkotás tartalmazza a Maros folyó mentén élő etnikumok egyik legfőbb szórakozási formájának, a bálnak a szokásait, rítusait.

A szakmai zsűri kiemelte az együttes vezetőinek a táncokban való elmélyülés, alaposság, és precizitás mértékét. A műsorszerkesztésben, és az előadói megnyilvánulásokban a zsűri hangsúlyozta, és dicsérte a Tabán Táncegyüttes tagjainak a rendszeres terep, és gyűjtőmunkából származó tapasztalatokra való építést. Példaként említve, a fehér foltnak számító aradi aldialektus egyik településének, Mácsának a cigányok között élő egyik olyan szokását sikerült évekkel ezelőtt filmre venni, az együttesnek pedig színpadra állítani, amely a zsűri előtt is ismeretlen volt.

Köszönet illeti a társkoreográfusokat: Csipei Juditot, Móricz Bencét, Szarka Zsoltot, és a táncosokat, az elhivatott, és erőt próbáló munkájukért.

 
< Előző   Következő >