Kezdőlap arrow Hírek arrow Farkas Tamás sikere a vajdasági koreográfus versenyen
Farkas Tamás sikere a vajdasági koreográfus versenyen
2010. augusztus 31.

2010. augusztus 25-26-án,  a Népkör Magyar Művelődési Központ a Martin György Néptáncszövetség támogatásával  Szabadkán, a IX. Interetno fesztivál programján belül koreográfus versenyt szervezett, amelyen egy nap leforgása alatt kellett színpadra állítani egy legfeljebb 7 perc időtartamú autentikus művet a pályázóknak. A program úttörőnek számított, amely eddig még ismeretlen kihívások elé állította a néptánc-koreográfiával foglalkozó szakembereket. Ezen a versenyen a békéscsabai Farkas Tamásnak, a Tabán Táncegyüttes vezetőjének (aki szövetségünk tagja is), ítélte  oda az 1.helyezést a 4 tagú zsűri, a "Dönöge mentén" című somogyi koreográfiájáért.

A versenyre jelentkező koreográfusoknak tehát egy nap leforgása alatt kellett színpadra állítaniuk egy legfeljebb 7 perc időtartamú autentikus művet. A koreográfiát a verseny előtti napon kisorsolt tájegység zenei anyagára kellett elkészíteni egy – a versenyző által nem ismert – tánckarral.
A táncosok – akiket a versenyt bíráló szakmai bizottság választott ki és sorolt be csoportokba – egész Vajdaság területéről és Magyarországról érkeztek.
A tájegység és a zenei anyag sorsolására a versenyt megelőző este 20 órakor került sor. A kisorsolható tájegységek előre meghatározottak voltak,mégpedig : Somogy, Dél-Alföld, Szatmár, Mezőség, Kalotaszeg.
A verseny napján a koreográfusok reggel 8 órától 18 óráig dolgozhattak az adott tánckarral. Az elkészült művet a 20 órakor kezdődő bemutatón kellett előadni.

A koreográfusoknak a versenyre szakmai életrajzzal kellett jelentkezniük. A jelentkezők közül a szakmai bizottság a pályázati anyag alapján hívta meg az alkotókat.


Résztvevő együttesek voltak: Szeged Te, Kecskemét Te, Alba Régia Te, Szilas Te, Róna Te

Zsűri volt: Furik Rita, Mihályi Gábor, Szűcs Gábor, Brezovszki Roland

Ezen a versenyen nyerte meg Farkas Tamás az 1. helyezést  a "Dönöge mentén" című somogyi koreográfiájával.

 
< Előző   Következő >