Kezdőlap arrow Lapszemle arrow A Tessedik Néptáncegyüttes sikere Versecben
A Tessedik Néptáncegyüttes sikere Versecben
2009. augusztus 5.

Juhász Attila a néptáncosok vezetője a legjobb férfi előadó díját nyerte el, a Táncegyüttes pedig bronzérmet szerzett.
A szerbiai Versec 1993 óta, minden évben otthont ad annak a Nemzetközi Folkfesztiválnak, amelyen idén a szarvasi Tessedik Néptáncegyüttes is részt vett. A július elején megrendezett fesztiválon India, Szlovákia, Törökország, Görögország, Macedónia, Fehéroroszország, Románia, természetesen Szerbia és nem utolsósorban Magyarország is indított versenyzőket.
Forrás: szarvas.hir6.hu

A nyitónapon a szarvasiak Somogyi üveges táncot mutattak be, a második napon pedig Galgamenti táncokkal léptek színpadra. A Békés megyei táncosoktól a közönség láthatott Vajdaszentiványi táncokat, Somogyi és Kalotaszegi legényest is. A Tessedik Néptánegyüttes kisérője a Fix-Stim zenekar volt.

A jelenleg 120 tagú szarvasi Tessedik Táncegyüttes az országos néptáncmozgalom meghatározó szakmai közössége. 1987-től foglalkoznak kiemelten a helyi szlovák hagyományok gyűjtésével, feldolgozásával, színpadra állításával. 1991 óta az utánpótlás-nevelés és a néptáncoktatás művészeti iskolai keretek között történik. Számos magyarországi fesztiválra kapnak meghívást. A táncegyüttes rendszeresen fellép a szlovák népdalkörrel és rezes bandával, részt vesz a Szarvasi Szlovák Színház munkájában. A tánccsoport az országos Martin György Néptáncszövetség tagja és rendszeres résztvevője a szövetség által rendezett bemutatóknak. Az elmúlt húsz év során több elismerésben részesült, öt alkalommal nyerte el a kiváló együttes címet.

A Tessedik Táncegyüttes a szlovák néptánchagyományok ápolása terén végzett több évtizedes eredményes munkája elismeréseként részesült Kisebbségekért Díjban.

 
< Előző   Következő >