Kezdőlap arrow Hírek arrow Gyomaendrőd, a követendő példa
Gyomaendrőd, a követendő példa
2009. július 7.

Gyomaendrődön ezen a nyáron egy új kezdeményezés indult el. 4 szervezet összefogásával Kulturális programsorozat megvalósítását tervezték el, ezek a programok igazodnak Gyomaendrőd nyári idegenforgalmi programsorozatához.

Örömünkre szolgál a kezdeményezés, reméljük sok hasonló programban lesz még része a Gyomára látogatóknak, a Tájház pedig kiváló helyszín. /Szerk./

A programok állandó helyszíne az új gyomai Tájház, Gyomaendrőd, Zrínyi utca 2. szám. A rendezvényekre elsősorban azoknak a megjelenését várják, akik szeretik a régi, eredeti helyszínen megrendezett autentikus népzenével kísért programokat, ahol a kézműves mesterségeket is felelevenítik, illetve megkóstolhatnak hagyományos paraszti ételeket.
A programsorozatból már két esemény megvalósult. Az egyik a 2009. 06. 14.-én megrendezett „Együtt a Kárpát-medencében” VIII. Suttyomba Népzenei Fesztivál és Kézműves Vásár. A nap programja a következőképpen alakult.

10.00                   Kézműves vásár és kézműves bemutatók / kosárkötés, korongozás, kovácsolás, cukorfigura öntés, papírmártás/

15.00-18.00                Népzenei koncertek, melyen közreműködött:

                            - Fekete Rózsa – sarkadi roma zenekar

                            - Berbécs Zenekar

                            - Suttyomba Zenekar

18.00                   Táncház a résztvevő zenekarok közreműködésével, valamint tánctanítás

A vendégek Gulyáslevest és Marhapörköltet kaptak a szervezőktől.

A másik megvalósult program 2009. 06. 20.-án az Első Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál. A rendezvény programja a következő volt.

19.00                            A Suttyomba zenekar koncertje

19.30                            Parázson sült kürtős kalács előkészítése

20.00                            Nyilvános próba

21.00                            Tűzugrás

21.30                            Parázson sült kürtős kalács kínálása a résztvevőknek

21.30                            Táncház

Mindkét rendezvény óriási sikert aratott a készülő új Tájházban.  A tájház udvara színültig megtelt táncosokkal, családokkal, turistákkal, illetve a környező településekről érkezett érdeklődőkkel. A rendezvények a régi idők hangulatát elevenítették fel, amelyhez hozzájárult az eredeti környezet, az egyetlen nádfedeles, sárrét típusú parasztház, amely még felfedezhető Gyomán. A szervezők már készülnek az augusztus elsejei Táncházra, melyen minden valószínűség szerint felavatásra kerül a Tájház belső kemencéje. A résztvevő vendégek megkóstolhatják az együttes tagjaival közösen készített kemencés lángost. 

Június 14.              Suttyomba Népzenei Fesztivál: Népzenei előadások, gasztronómiai különlegességek, kézműves foglalkozások

Június 20.     Első Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál: országos fesztivál részeként, Magyarország egész területén egy időben végrehajtott rituálé, mely kiegészül különböző kulturális, népművészeti programokkal, parázson sült kürtős kalács készítése

A rendezvénysorozat augusztusi programjai:

Augusztus 1. Táncház:
táncos esemény, autentikus környezetben, kezdőknek és haladóknak, egyéneknek és családoknak egyaránt, igazi családi program, élő népzenével, kemencés lángos készítésével.
2009. Augusztus 22. Hagyományos Lakodalom a Körösök mentén
Hagyományos parasztlakodalom, autentikus környezetben, mely magába foglalja a lakodalmi készülődéstől kezdve, a  menyasszony öltöztetésén át a mulatság befejezéség terjedő időszakot.
Lakodalmi előkészületek, - vendégvárás – menyasszony öltöztetés – leánybúcsú – legénybúcsú – lánykikérés – esküvői szertartás – vacsora – alakoskodás – menyasszonytánc - újasszony tánc
A vacsora hagyományos lakodalmi vacsora
Zenél a Suttyomba Zenekar

A rendezvénysorozat szeptemberi programjai:

Szeptember 12.      Táncház: hagyományos táncos esemény, autentikus környezetben, kezdőknek és haladóknak, egyéneknek és családoknak  egyaránt,  igazi családi program élő népzenével.

A programok rendezői:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Katona József Művelődési Központ, Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Körösmenti Táncegyüttes
Suttyomba Zenekar

A programokról bővebb információ kérhető:
06-20-346-9787   telefonszámon



 

 
< Előző   Következő >