Kezdőlap arrow Tudástár arrow Jeles napok arrow Szent Lúcia
Szent Lúcia
2017. december 12.

December 13-án  Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett.
A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

Szirakúzai Lúcia (283-304), más néven Szent Lucy vagy Szent Lúcia (latin: Sancta Lucia) fiatal keresztény mártír volt, aki a Diocletianus üldöztetés során halt meg. A római katolikus, anglikán, evangélikus és ortodox egyházak szentként tisztelik. Ő egyike a nyolc nőnek, akiket név szerint említenek a kanonikában, melynek ünnepnapját, Szent Lucy-nap néven ismerték, december 13-án nyugaton. Szilézia Szent Luciát a középkorban tisztelték, és jól ismert volt a korai modern Angliában is.

A történetnek legrégebbi írott változata az ötödik századi Mártírok Cselekedetei kötetben fellelhető.

E szerint gazdag családba született 283-ban, apja római eredetű volt, de meghalt mikor a lány 5 éves volt. Anyja Eutychia neve görög származásra utal. Mint sok szűz szent, Lúcia is Istennek ajánlotta szüzességét, de anyja erről nem tudva oda ígérte kezét egy gazdag pogány család fiának. Habár az eljegyzést sikeresen felbontották, később amikor a szent a vagyonát a szegényeknek osztogatta, egy római tisztviselő erről hallva felajánlotta, hogy áldozzon a császár képének. Ezt megtagadva megvádolták kereszténységgel, először selyemházba vetették, majd amikor megbecstelenítése útjába állt a sors, bebörtönözték és kivájták a szemét (korábbi elbeszélések szerint maga vájta ki, hogy elriasszon egy makacs kérőt), majd elvágták a torkát, de addig nem halt meg, míg imádságát be nem fejezte. Halála után a kriptában szeme épnek bizonyult.

Lucia a latin lux-hoz kapcsolódva fényhozó (régen dec13 az év legsötétebb napjára esett), védőszentje még a vakoknak íróknak, evőeszköz készítőknek, edényégetőknek, munkásoknak, mártíroknak, parasztoknak, Olaszországban; lószerszámosoknak, eladóknak, ólomüveg készítőknek. Felé imádkoznak vérzések, hasmenés, szembetegségek, torokfertőzések ellen.

 

 
Következő >