Kezdőlap arrow Hírek
Hírek
Hagyományok Háza felhívásai
2010. június 15.

MÉG LEHET JELENTKEZNI népművészeti táborunkba! A Hagyományok Háza idén is megrendezi nyári táborát azok számára, akik el szeretnék mélyíteni kézműves, néptáncos, ének és/vagy népzenei ismereteiket. Családosok számára külön gyermekprogramokat is szervezünk. Helyszín: Somogydöröcske, időpont: július 11-17.

Bővebb információ ide kattintva olvasható.

Tovább...
 
Álláshirdetés!
2010. június 13.

A Békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola nõi néptáncpedagógus állást hirdet.

Alkalmazási feltételek:

  • 2010-2011 tanévre határozott idejû fõállású foglakoztatás

  • 2011-2012 tanévtõl határozatlan idejûvé módosított fõállású foglalkoztatás

  • bérezés a közalkalmazotti bértábla szerint

Jelentkezni:   tel: +36-20-2251999
e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Békéscsaba, 2010. június 3.

Mlinár Pál
igazgató

 

 
Ez tényleg Csupatánc volt
2010. június 13.

A békéscsabai Bartók Táncegyüttes évzáró vizsgaműsorát láthattuk június 10-én, szerdán, a Jókai Színházban. Mikor megérkeztünk, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy egy szabad ülőhely nincsen, sőt az erkélyen sorban állnak az emberek. Mi is csatlakoztunk az állókhoz, gondoltuk, ha nem bírjuk, majd kijövünk szép csendben. Mondanom se kell, nem így lett. 

Tovább...
 
Békés megyei együttesek egy szerbiai nemzetközi néptáncfesztiválon
2010. június 11.

Szerbiában, Pancsova városban, Belgrádtól 16 km- re képviselte hazánkat egy Nemzetközi Néptáncfesztiválon a Farkas Tamás és Csipei Judit által vezett Békéscsabai Kistabán Táncegyüttes és a Gyulai Harruckern Táncegyüttes; szakmai vezető:Horváth Péter. Az évek óta tartó barátság és közös szakmai munka gyümölcse volt ez a közös út, melynek során  két gyerekegyüttes közös folklórműsorral szórakoztatta a szerbiai közönséget.

Tovább...
 
Mondjunk egy imát Csocsóért!
2010. június 8.

 

Hiába küzdött, hiába reménykedtünk, szeretett barátunk, CSORDÁS CSOCSÓ GÁBOR, június 8-án  hosszú betegsége után itt hagyott bennünket.
Temetése június 18-án pénteken lesz az Orosházi Alsóvégi temetőben 15.30 perckor.

Vigasztaljon Bennünket a gondolat, hogy Ő már jó úton halad... A fény felé...
Őrizzük meg emlékeinkben olyan nagyszerű embernek, amilyennek ismertük! Kiss-Pintér Viktória

 
XX. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivál
2010. május 31.

A Balassi Táncegyüttes Mûködtetésére Alapítvány
Békéscsaba Megyei Jogú Város, a Békés Megyei Önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Népmûvészeti Kollégiumának támogatásával a Martin György Néptáncszövetség szakmai védnökségével meghirdeti

a XX. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivált

A verseny évtizedek óta fórumot teremt a néptáncosoknak arra, hogy számot adhassanak eredeti néptánc ismeretükrõl, annak újra-alkotásáról, valamint magas színvonalú egyéni elõadásmódjukról.

A versenyre benevezhet minden 17. életévet betöltött amatõr, illetve hivatásos, magyar állampolgárságú és határon túl élõ magyar nemzetiségû táncos.

 
Tovább...
 
II.KÁRPÁT-MEDENCEI TŰZUGRÁS FESZTIVÁL 2010. június 19.
2010. május 31.

Felhívás a fesztiválon való részvételre
A magyar néptánc mozgalom nagy rendezvényei - a fesztiválok, néptánc antológiák, minősítések, stb. - több évtizedes múltra tekintenek vissza, többségüket az ötvenes, hatvanas években rendezték meg először. A hagyományos és nagy sikerű rendezvényeink megtartása mellett igény mutatkozik új, az egész mozgalmat érintő eseményre is.

A rendezvénnyel kapcsolatos részletek letölthetők az alábbi linkekre kattintva:
Felhívás  Jelentkezési lap a Martin Szövetség honlapjáról 

 
Egy öreg ház álma
2010. május 25.

Képes beszámoló a Belencéres Néptáncegyüttes 2010. május 22-én bemutatott, Egy öreg ház álma című gálaműsoráról.

A képek megtekinthetők itt.

 
Hagyományőrző együttesek országos minősítése Ráckevén
2010. május 10.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 2010. május 7- 9 között, Ráckevén hirdette meg a hagyományőrző együttesek országos minősítését, melyen részt vehetett valamennyi hazai hagyományőrző csoport.

A minősítés célja, hogy

Tovább...
 
Küldöttgyűlési meghívó
2010. május 6.

A ViharsarokNéptáncszövetség elnöksége ezúton értesíti tagságát, hogy az egyesület 2010. május15-én, szombaton 11 órakor küldöttgyűlést tart.

A küldöttgyűlés helye:
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
(5650 Mezőberény, Fő út 6.)

Tovább...
 
A Tánc világnapja (április 29.)
2010. április 28.

Sokan nem tudják, de a Tánc Világnapját Jean-Georges Noverre születésnapjához (április 29.) kötik. A híres francia mester egynémely munkáját talán látta valamelyik szépapánk a szomszédos Bécsben, hiszen 1767 és 1774 között a táncos-koreográfus olasz és német kollégáit követve a császárvárosban dolgozott.
Forrás:  www.bettikee.eoldal.hu

 

Tovább...
 
A Békéscsabai Bartók Táncegyüttes a pápai fesztiválon
2010. április 28.

Az elmúlt hétvégén (2010. április 23. 11:00 - 2010. április 25. 11:00) rendezték meg a IX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozót Pápán. Az országos fesztivált kétévenként rendezik meg. A néptánctalálkozón az ország minden részéből és határainkon túlról 19 együttes, 700 fő ifjú néptáncos vett részt, köztük a Békéscsabai Bartók Táncegyüttes is(vezetőjük Szarka Zsolt).

Tovább...
 
Néptánc tanári állás Békésen!
2010. április 25.

Békési Kistérségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálata közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján

pályázatot hirdet
Békési Kistérségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Alapfokú Művészeti Tagintézmény
néptánc tanár
munkakör betöltésére.

Tovább...
 
Farkas Tamás lett a "2010. év legényes táncosa"
2010. április 25.

Idén XIII. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi legényesversenyt Budapesten a Budapesti Művelődési Központban. A kiírás szerint két kötelező és egy szabadon választott tánccal kellett készülni Bochida falu hagyományőrző táncosainak filmre vett folyamataiból.

Tovább...
 
Kiválóan szerepeltek a Hétpróbások Szegeden
2010. április 21.

10Az idén huszadszorra rendezte meg a Szegedi Százszorszép Gyermekház néptáncfesztiválját. Az idők folyamán ez a rendezvény a magyarországi gyermektánc mozgalom egyik legjelentősebb bemutatójává nőtte ki magát. Köszönet illeti ezért Orbán Hédit és csapatát. Ebben az évben 51 csoportot láthattunk a 6 bemutatón. Köztük volt a Hétpróbás Néptánciskola 3 csoportja is. A kétpróbások ifj. Mlinár Pál és Mlinár-Kőrösi Katalin, a hárompróbások Vaszkó János és Vaszkóné Mochnács Renáta, valamint a négypróbások Szarka Zsolt és Hegedûsné Farkas Lilla növendékei.

Tovább...
 
Sikert arattak a vésztői néptáncosok
2010. április 21.

Április 16-án került megrendezésre a Református Iskolák V. Országos Néptánc-fesztiválja, Kisvárdán. Vésztőt a Sárrét Táncegyüttes képviselte. A gyermek együttes táncosai a Világ-Virága A.M.I., a Kis Bálint Református Általános Iskola és a Sinka István A.M.I. növendékei, tanítványai. Az országos megmérettetésen neves néptáncosszakemberek ítélték oda a díjakat. 

Tovább...
 
A Tabán Táncegyüttes zalaegerszegi sikere
2010. április 21.

Az elmúlt hétvégén 24. alkalommal rendezték meg a Zalai Kamara Fesztivált, ahol a Tabán Táncegyüttes is részt vett, méghozzá nem kis sikerrel. Elhoztak egy I. fokozatú szólótáncosi  díjat, egy koreográfiai nívódíjat, egy együttesi nívódíjat (Fődíjat) és egy zenei nívódíjat. A fesztiválról részletes beszámoló a tovább gombra kattintva olvasható.

Tovább...
 
V. Kálmán Imre Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál
2010. április 13.

Fesztiválfelhívás

Évek óta több száz művészetet kedvelő és művelő gyermeknek, fiatalnak ad fellépési és megmérettetési lehetőséget, kikapcsolódást a Kálmán Imre Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál.
2010. június 30. és július 4. között idén ötödik alkalommal rendezzük meg jubielumi fesztiválunkat.

A fesztivál színhelye Siófok, Kálmán Imre szülővárosa.

Tovább...
 
A Viharsarok Néptáncszövetség tavaszi-nyári programjai
2010. március 28.

Kedves Szövetségi Tagok!

A közelmúltban összeült az elnökség, és határozott arról, hogy a meglévő pályázati támogatásoknak, valamint Békés Megye Képviselő-testülete támogatásának köszönhetően a Békés Megyei IBSEN Nonprofit. Kft. Kulturális Irodájával együttműködve az első félévben három rendezvényt és egy képzést (erről a későbbiekben értesítünk mindenkit) valósít meg:

Tovább...
 
Országos Nagyecsedi Verbunk Verseny 2010
2010. március 12.

A Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a Nagyecsedi Polgármesteri Hivatal, a Népművészet Táncos Mesterei Egyesület, a Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola és a Bíborka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola közreműködésével Verbunk Versenyt hirdet szóló táncosok részére, ezzel tisztelegve a Nagyecsedi táncos hagyományok előtt. 
Bővebb információ: örökség.hu

 
Néptáncantológia 2009 - Néptáncosok bálja
2010. február 19.

2010. február 20. szombat, délelőtt 10.30 óra és délután 14.30 óra BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

Bővebb információ: orokseg.hu

 
Beszámoló és képriport a Tabán bálról
2010. február 16.

10A békéscsabai Tabán Néptánc Egyesület 2010. január 30-án tartotta műsorral egybekötött bálját. A műsor első részében a felnőtt táncegyüttes utánpótlás csoportjai léptek fel. A második részben pedig a Tabán Táncegyüttes Báli hangulatok a Maros mentéről című 50 perces műsorát mutatta be. A műsor alapgondolata volt, hogy a Maros folyó mentén élő etnikumok egyik szórakozási formáját felhasználva rendezzük színpadra az adott vidék jellegzetes tánchagyományát.

Tovább...
 
a XXIV. Zalai Kamaratánc Fesztivál felhívása
2010. február 14.

 A XXIV. Zalai Kamaratánc Fesztivál a magyar táncművészetben olyan fórum, amely elősegíti az új kamaraművek létrehozását, a koreográfusokat koncentráltabb táncdramaturgiára, szerkesztésre, frissebb szemléletű színpadi térhasználatra ösztönzi, a résztvevők számára színvonalas bemutatkozási, versenyzési és tapasztalatszerzési lehetőséget teremt.
A felhívásról részletes információ az örökség.hu oldalon.

 
"Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete"
2010. február 9.

Ismét indul a 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés a Hagyományok Házában KARIKÁZÓK és azokhoz köthető játékok tanításával. Időpontja: 2009. február 15.–május 17.A jelentkezési határidő: 2009. február 10.
A képzések formája: heti egy alkalom, hétfőnként 16-tól 19 óráig.
Tanfolyami díj: 45.000,- Ft (ami 5.000,- Ft vizsgadíjat is tartalmaz) 
Részletes információ: örökség.hu

 
Népművészeti könyvtár Szabadkán
2010. február 7.

Folyamatosan bővül és szabadon látogatható a Vajdasági Magyar Folklórközpont médiatára
A Vajdasági Magyar Folklórközpont megalakulásakor lefektette, hogy a népművészetünket szolgálja, valamint ehhez kapcsolódó információkkal szolgál és alapot nyújt a népi mesterségek elsajátításához.  A médiatáruk egyre bővül, nemrég harminc kiadvánnyal gazdagodott. Amióta Szabadkán székházat is kapott a központ, ezeket a kiadványokat bárki megtekintheti, átforgathatja, keddenként 15 és 18 óra között. A népművészetek és népi mesterségek iránt érdeklődőket 1500 könyv, több mint 200 elektronikus kiadvány, folyóiratok, fénymásolatok várják Szabadkán, a Dózsa György utca 17-es szám alatt.
Bővebb információ itt.


 
FELHÍVÁS
2010. január 28.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Körösök Vidéke Egyesület a TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0013. Aa) projekt keretében 2010. március 1-től 180 órás, a felnőttképzésben akkreditált Kulturális projekt ciklus menedzsment (KPCM) képzést szervez 4x25 fő, azaz 100 fő számára térítésmentesen, mivel a képzés részvételi díját a tananyaggal együtt (500.000,-Ft/fő) a TIT, Körösök Vidéke Egyesület a fenti projekt keretében átvállalja.

Tovább...
 
Békés-megyei turnéra indul a Cimbaliband 2010 januárban!
2010. január 13.

Lemezbemutató koncertsorozaton lesz Békés megyében a Cimbaliband 2010 január 14-16-ig. A három érintett város megyénkben Gyula, Szarvas és Békéscsaba. Az egyes helyszíneken a következő időpontban látható és hallható a Zenekar:
Gyula: január 14. 19.00
Szarvas: január 15. 19.00
Békéscsaba: január 16. 17.00.

Az alábbi linkre kattintva megtekintheted a zenekar egyik műsorát: Cimbaliband a Duna TV-n

Tovább...
 
Viharsarok programok 2010
2009. december 26.

Tisztelt szövetségi tagok!

2009. december 1-én ülést tartott az újonnan megalakult elnökség, melynek tagjai: Dombi Ildikó, elnök; Hankó Tamás, titkár;
Gózon Mihályné Majorosi Tímea, Tóth Zsuzsanna, Farkas Tamás, Ifj. Mlinár Pál és Szarka Zsolt,elnökségi tagok;
Weigert László, ellenőrző bizottsági elnök
Hegedűsné Farkas Lilla és Pintér Tibor, ellenőrző bizottsági tag

Az elnökség legfontosabb feladata a 2010. évi program meghatározása. A programvázlatot a tovább gombra kattintva olvashatjátok el.

Tovább...
 
Karácsonyi üdvözlet
2009. december 26.

Tisztelt Együttes/Iskola vezetők!

A Viharsarok Néptáncszövetség nevében kívánok mindenkinek boldog karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet.

Tisztelettel:
Hankó Tamás
titkár

 

Tovább...
 
KÜLDÖTTGYŰLÉSI MEGHÍVÓ
2009. november 12.

KÜLDÖTTGYŰLÉSI MEGHÍVÓ

A Viharsarok Néptáncszövetség elnöksége ezúton értesíti tagságát, hogy az egyesület
2009. november 13-án 16 órakor
küldöttgyűlést tart.

 A küldöttgyűlés helye: Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza (Balassi), Békéscsaba, Luther u.6.

 Tájékoztatásul közöljük, hogy a küldöttgyűlésre az elnök 2009. május 16-én történt lemondása kapcsán kerül sor. (Az akkor megtartott küldöttgyűlés a lemondott elnököt az új elnök megválasztásáig ügyvezetésre kérte fel és az alapszabály 1/10. alapján döntött arról, hogy kora ősszel összehívja a küldött közgyűlést.)

 
Tovább...
 
Tudj meg többet a Magyarpalatkai Bandáról!
2009. november 11.

November 12-én, csütörtökön Békéscsabára jön a Magyarpalatkai Banda. Ebből az alkalomból keresgéltem és találtam néhány érdekes és értékes információt róluk, gondoltam a legátfogóbbat fölteszem a honlapra, hátha érdekel valakit.
Az információk forrása: folkradio.hu

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 141 - 175 / 202