Kezdőlap arrow Hírek
Hírek
Hagyományőrzőink is kiválóra minősültek
2011. január 14.

2010-ben három helyszínen rendezte meg a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a  Hagyományőrző Együttesek Minősítő Fesztiválját. 2010. május 8 - án Ráckevén, május 15-én Kapuváron, október 16–17 - én Pécsváradon.

A Békés megyei Eleki Román Hagyományőrző Együttes  igen magas 145 ponttal a kiválóan minősült együttesek sorába írta be magát.

Tovább...
 
MEGHÍVÓ
2011. január 14.

 

 
Néptáncantológiában a Balassi és a Hétpróbás is
2011. január 4.

A 2010 esztendõ sikeres néptáncegyütteseinek és koreográfiáiknak bemutatója (antológiája) 2011. február 26 – 27 – én kerül megrendezésre a Fõvárosi Operett Színházban.

Ezen a rangos bemutatón a Balassi Táncegyüttes ifj Mlinár Pál: Juhait keresõ pásztor c. koreográfiáját adja elõ 26 – án, a felnõtt együttesek antológiáján.

Tovább...
 
Karácsonyi üdvözlet
2010. december 22.

 

A Királyok méltósága, az angyalok tisztasága, a pásztorok egyszerűsége, ragyogja be karácsonyodat, és adjon erőt az újesztendőhöz!

Áldott ünnepeket kíván a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége

 
A Tabán Táncegyüttes "Békéscsaba románságáért" kitüntetésben részesült
2010. december 15.

A Tabán Táncegyüttes "Békéscsaba románságáért" kitüntetésben részesült 2010. október 13- án, a Városháza Dísztermében.
Az átadáson elhangzott, hogy a Tabán Táncegyüttes mind a hazai románság, mind a romániai területek folklórjával olyan mélyen foglalkozik a gyűjtés, őrzés, ápolás és a táncok színpadra állítása szempontjából, hogy ez a munka, hivatás teszi egyedülállóvá a Békés- megyei néptáncegyüttesek között.
A díjat átvette Kurtucz Borbála a Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője.

Az együttesről bővebb információ és képek az alábbi linkre kattintva tölthetők le:

www.tabanneptanc.hu

 
A békéscsabai Bartók Táncegyüttes az Ifjúsági Antológián
2010. december 15.

A fesztiválzsűrik javaslata alapján a közös Martin-Örökség elnökségi ülésen hozott döntésssel, eldőlt a 2010. év Ifjúsági Antológiájának műsora. A bejutott produkciók között szerepel a békéscsabai Bartók Táncegyüttes is, Hegedűsné Farkas Lilla és Szarka Zsolt: Ódivatosan Nagyecsedről című koreográfiája is.

Az Ifjúsági Antológiára bejutott együttesek és produkciók.

 
A XX. Országos Szólótánc Fesztivál elődöntőjének eredményei
2010. december 7.

A Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány és a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közmûvelődési Nonprofit Kft. Kulturális Iroda együttműködésével szervezett XX. Országos Szólótáncfesztivál elõzsűrizése az elmúlt hétvégén /Jászkisér (Művelődési Ház) 2010. 12. 04. (szombat), Székesfehérvár - Táncház - 2010. 12. 05. (vasárnap)/  lezajlott, melynek eredménye a következõ:

Tovább...
 
Néptáncosok képzése a Viharsarokban
2010. december 1.

2010. november 27-28-án táncosok lepték el Békéscsabán a Tégla Közösségi Házat, ahol a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének szervezésében egy teljes hétvégés képzés,és táncház várta az érdeklődőket. A szombat délelőtti oktatáson mérai, illetve bogártelki táncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők,délután és vasárnap pedig gorbói román táncokat tanítottak az oktatók, Kocsis Enikő és Fitos Dezső. Az egész hétvégés programra több mint 100 táncos érkezett a megyéből, illetve a hatátron túlról a romániai Kisiratosról.

Tovább...
 
Így tedd rá - akkreditált pedagógus továbbképzés
2010. november 22.

Népi játék-, néptáncmódszertan az óvodában
és az általános iskola alsó tagozatában

Akkreditált pedagógus továbbképzés
Időtartama: 30 óra
Ára: 35.000,- Ft/fő
Helyszín: Okány
Időpont: 2011. február 17-20, vizsganap: március 6.

 

Tovább...
 
Megyei eredmények Egerben
2010. november 22.

Immár VI. alkalommal rendezték meg az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjét. Az egri Forrásban a korábbi 3 elődöntő legjobbjai mutatkoztak be. Pénteken és szombaton tartották az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjét az EKMK Forrás Gyermek- és Ifjúsági Házban. Hatodik alkalommal érkezett a néptáncosok 15–18 éves korosztálya az egri megmérettetésre, ahol megyei indulóink elismerésre méltóan szerepeltek.
Díjazottjaink:

Tovább...
 
Jól minősült a Belencéres Néptáncegyüttes!
2010. november 15.

2010. november 13-14-én rendezték meg Budapesten a Hagyományok Házában, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada, Minősítő Fesztivál rendezvény sorozat utolsó állomását. A 13-i szombati bemutatón a 6 fellépő együttes között a békési is bemutatta minősítő műsorát, melynek címe: Színek.

Tovább...
 
Néptáncosok képzése a Viharsarokban I. - Kalotaszegi táncok
2010. november 15.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége „Néptáncosok képzése a Viharsarokban” címmel szakmai továbbképzést szervez a dél-alföldi és más régiókban működő néptáncosok és néptáncoktatók számára. A képzés első részeként kalotaszegi táncokkal ismerkedhetnek meg , valamint kalotaszegi hagyományőrző táncosokkal találkozhatnak az érdeklődők. A továbbképzés időpontja 2010. november 27-28. (szombat-vasárnap). Részletes információ a felhívásban.

Felhívás

Jelentkezési lap

 
Gyászhír
2010. november 8.

A Magyar Táncművészeti Főiskola mély megrendüléssel tudatja, hogy Dr. Jakabné Dr. Zórándi Mária a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, egyetemi tanára, Harangozó Gyula-díjas táncművész rövid súlyos betegség után 2010. november 7-én elhunyt.

Tovább...


 
Békéscsabai sikerek a III. Vajdasági Szólótánc Fesztiválon
2010. november 2.

A horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklór Központ szakmai védnöksége alatt, 2010. október 30 - án Horgoson szervezte meg az III. Vajdasági szólótánc fesztivált.
A fesztivál elsődleges célja hagyományaink megőrzése, és széles körű népszerűsítése, valamint a magyar néptánckincs minél több táncának improvizatív elsajátítása mellett a hagyományos értékrend mélyebb megismerése és a tánc tiszteletére való nevelés. A fesztivál kiírása a következő volt:

Tovább...
 
A Nemzeti Táncszínház Felhívása
2010. október 27.

Tisztelt Együttes Vezetők! Kedves Kollégák!

2010. november és december hónapokban a Nemzeti Táncszínház néptánc előadásaira az Örökség Népművészeti Egyesület és a Martin György Néptáncszövetség tagjainak részére CSOPORTOS, KEDVEZMÉNYES jegyek vásárlására biztosítunk lehetőséget.

A jegyek 1000 forintos értékben, korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Kérlek, hívjátok Tóth Pálné jegyértékesítés vezetőt: 06-30/815-3579, 06-1/201 4407

Tovább...
 
Állami kitüntetés és Kiváló együttesi cím - Farkas Tamás és a Tabán Táncegyüttes újabb sikerei
2010. október 24.

Az elmúlt héten két elismerésben is részesülhetett a békéscsabai Tabán Táncegyüttes. A 2010. október 17-én Salgótarjánban megrendezett Néptáncosok Bemutató Színpada elnevezésű versenyprogramban elnyerte a Kiválóan Minősült együttesi címet.

Az Október 23-i állami kitüntetettek soraiba ott lehetett Farkas Tamás néptánc pedagógus, az együttes koreográfusa, aki a Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült. A kitüntetést Szőcs Géza Kultúráért Felelős Államtitkár adta át a Néprajzi Múzeumban. A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által kiírt pályázatot nyerte meg Farkas Tamás, az Egy Arad megyei település, Nadáb táncélete című dolgozattal, valamint szóló táncosi előadásával.

Tovább...
 
Néptáncosok Országos Bemutató Színpada - Minősítő Fesztivál
2010. október 20.

Rangos minősítő „versenynek”, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadának adott otthont október 16-17-én Salgótarján. A minősítő fesztiválon az idén két Békés megyei néptáncegyüttes, a Balassi Táncegyüttes és a Tabán  Néptáncegyüttes vett részt. Mindketten a kiválóan minősült kategóriában végeztek. 

Tovább...
 
Közlemény
2010. október 19.

Kedves Látogatók!

Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy szövetségünk web - és email címe megváltozott. Internetes elérhetőségeink a következők:
web: www.bmnsz.hu /vagy bmnsz.hu
email: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Szerkesztő

 
Az Országos Ifjúsági Szólótánc Verseny döntőbe került Békés megyei versenyzői
2010. október 14.

Október 8-9-10-én rendezték a VI. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny selejtezőit. Neves szakmai zsűri értékelte a táncosokat. (Dr. Ratkó Lujza, Lukács László, Széphalmi Zoltán)  Sikerként könyvelhető el, hogy az 50 bejutott produkcióból, 7 Békés megyei. A továbbjutó táncosok név szerint: Baracsi Lajos Gergő- (Gézárt Fanni) kísérőként (Berény T.E.), Földesi Márton (Bartók T.E.), Gellén Péter (Tabán T.E.), Okányi Mihály (Belencéres T.E.), Pankotai István (Belencéres T.E.), Szilágyi András (Elek T.E.), Pap Johanna-Nagy Márton (Tabán T.E.).

A döntő november 19-20-án lesz Egerben. A táncosoknak és a felkészítőknek gratulál és további sikeres felkészülést kíván a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége!

 
Beszámoló az Országos Ifjúsági Szólótánc Verseny szarvasi felkészítőjéről
2010. szeptember 26.

2010. szeptember 25-én szombaton került megrendezésre Szarvason az Országos Ifjúsági Szólótánc Verseny felkészítő foglalkozása megyei indulók számára. A képzésen 23 fiatal megyei táncosunk vett részt.
Délelőtt a verseny kötelező páros anyagának oktatása zajlott Szilágyiné Újlaki Mariann és Antal István vezetésével.

Tovább...
 
Megyénk legjobb fiatal táncosai Szarvason készülhetnek
2010. szeptember 17.

 

2010. november 19-20-án kerül megrendezésre a VI. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny Egerben. A verseny célja, hogy az ifjúsági (15-18 éves) korosztály kapjon önálló bemutatkozási, találkozási lehetőséget. A versenyre az 1992-93-94-95-ös években született fiatalok nevezhettek, melyre Békés megyéből is akadt szép számmal jelentkező. Ezért döntött úgy a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége, hogy az induló, tehetséges megyei fiataloknak, a verseny kötelező táncanyagából (Szilágysági páros és férfitáncok) képzést szervez. A képzés célja, a táncosok felkészülésének segítése, melyre minden igényt kielégítő helyszínt biztosít a Vajda Péter Művelődési Központ Szarvason. A felkészítés időpontja: 2010. szeptember 25. szombat.

Felhívás és részletes program:

A verseny legeredményesebb lány táncosai a Gyöngygalléros Táncos, a legkiválóbb fiú táncosai pedig az Ezüstpitykés Táncos címet nyerik el.

 
Felkészítés az Országos Ifjúsági Szólótánc Verseny kötelező táncanyagaiból
2010. szeptember 12.

FELHÍVÁS

Kedves Táncosok!

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége az Országos Ifjúsági Szólótánc Verseny kötelező anyagaiból felkészítést szervez az induló és érdeklődő néptáncos fiatalok számára.
A felkészítés időpontja: 2010. szeptember 25. szombat.
Helyszín: SZÁMK – Vajda Péter Művelődési Központ 5540 Szarvas, Kossuth tér 3.

 

Tovább...
 
Szerbiában képviselte hazánkat és megyénket a Tabán Táncegyüttes
2010. augusztus 31.

A Tabán Táncegyüttes megívást kapott a VIII. Lala Folklórfesztiválra Szerbiába, Zrenjaninba, Nagybecskerekre, Békéscsaba testvérvárosába. Az együttes hazánkat, megyénket és Békéscsaba városát képviselte.
Európa számos országából érkeztek együttesek: Spanyolország, Franciaország, Fehéroroszország, Románia, Bosznia- Hervegovina, Törökország.
Az együttes 45 perces autentikus folklórműsorral szórakoztatta a nagyérdemű közönséget az esti, szabadtéri műsorokban.

 
Farkas Tamás sikere a vajdasági koreográfus versenyen
2010. augusztus 31.

2010. augusztus 25-26-án,  a Népkör Magyar Művelődési Központ a Martin György Néptáncszövetség támogatásával  Szabadkán, a IX. Interetno fesztivál programján belül koreográfus versenyt szervezett, amelyen egy nap leforgása alatt kellett színpadra állítani egy legfeljebb 7 perc időtartamú autentikus művet a pályázóknak. A program úttörőnek számított, amely eddig még ismeretlen kihívások elé állította a néptánc-koreográfiával foglalkozó szakembereket. Ezen a versenyen a békéscsabai Farkas Tamásnak, a Tabán Táncegyüttes vezetőjének (aki szövetségünk tagja is), ítélte  oda az 1.helyezést a 4 tagú zsűri, a "Dönöge mentén" című somogyi koreográfiájáért.

Tovább...
 
Megújulás szövetségünkben
2010. augusztus 29.

A mostanáig Viharsarok Néptáncszövetség néven ismert közhasznú egyesület életében az idei nyár változások sokaságát hozta magával. Talán a legfontosabb ezek közül, mely a szövetségünk életében mérföldkőnek is tekinthető, hogy júliustól  közművelődési megállapodást kötöttünk a Békés Megyei Önkormányzattal, a néptánccal kapcsolatos feladatok ellátására. Ennek apropóján új, kifejezőbb nevet választottunk, mostantól a szervezet teljes neve: Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület. Rövidítve BMNSZ.

Tovább...
 
Országos továbbképzés
2010. augusztus 16.

A Martin György Néptáncszövetség Országos Továbbképzést rendez 2010. szeptember 24-25-26-án táncosok és oktatók számára.
Helyszín: Békéscsaba – a Balassi Táncegyüttes próbatermei (5600 Békéscsaba Luther u. 6.)

Tovább...
 
KÖZMŰVELŐDÉSI MEGÁLLAPODÁS
2010. június 29.

Kedves Szövetségi Tagok!

Értesítelek benneteket, hogy 2010. június 25-én, pénteken aláírásra került, s ezzel létrejött a Viharsarok Néptáncszövetség és a Békés Megyei Önkormányzat között a június 2-ai küldöttgyűlésen megszavazott  és a június 11-ei elnökségi ülésen megfogalmazott közművelődési megállapodás. A szerződés egyenlőre 3 év időtartamra köttetett.

 
Koreográfus verseny
2010. június 29.

Népkör Magyar Művelődési Központ - Szabadka
Martin György Néptáncszövetség - Budapest
FELHÍVÁS

KOREOGRÁFIA 0-24 - Koreográfus verseny

Felhívjuk a vajdasági és határon túli néptánc-koreográfusok figyelmét, hogy a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ - a Martin György Néptáncszövetség támogatásával - élére áll egy úttörő vállalkozásnak,amely eddig még ismeretlen kihívások elé állítja a néptánc-koreográfiával foglalkozó szakembereket:

 

Tovább...
 
Részvételi lehetőség magyarországi fesztiválokon
2010. június 29.

Idén nem a regionális bemutatókon született döntés alapján, hanem az együttesek egyéni döntése és szervezőmunkája révén lehet részt venni országos illetve nemzetközi fesztiválokon. Szigetvári József az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja vette fel a kapcsolatot a helyszínekkel, ez alapján teszi közzé az Egyesület  lehetőségeket.
Bővebb információ: www.orokseg.hu 

 
Lengyel fesztiválra keresnek magyar fellépőt!
2010. június 29.

35 fős felnőtt együttes jelentkezését várják. Lengyel fesztivál keres felnőtt csoportot (35 Fő). Strzegom augusztus 9-16.
Kapcsolat:
Héra Éva: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Forrás: www.orokseg.hu

 
A Körös-völgyi sokadalom részletei a résztvevő tánccsoportok számára
2010. június 23.

Kedves Táncosok, Együttesvezetők!

Az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok a sokadalommal kapcsolatos fontos és hasznos információkat.

Dombi Ildikó levele a csoportvezetőkhöz.
A szombati nap részletes táncos programja.
A XI. Körös-völgyi sokadalom teljes programja.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 106 - 140 / 202