Tagjaink

Szaknévsor

Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Lapszemle
Tevékeny évet zártak a népművészek Nyomtatás
2011. december 19.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a hét végén tartotta karácsonyi közgyűlését. Pál Miklósné elnök szerint a tevékeny idei esztendőt vállalásokban gazdag 2012-es év követi.

 
A népi mesterségekkel és egymással barátkoznak a táborban Nyomtatás
2011. július 22.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület békéscsabai nyári táborába az ország minden részéből, illetve a határon túlról 352 vendég barátkozik választott mesterségével és egymással.

 
Húsz éves lett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület Nyomtatás
2010. december 18.

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte szombaton a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. A közgyűlésen az alapítók emlékeztek a kezdetekre. Elhunyt társaik emlékére kopjafát állítottak, mécseseket gyújtottak a Békéscsabai Kézműves Szakiskola udvarán.

 
Férfi, aki szőnyegeket sző Nyomtatás
2010. december 17.

A tótkomlósi csíkmintás Sávolt Zoltán népi iparművész kedvence. Egy alkotói csoport tagjaként megkapta a Gránátalma-díjat a közelmúltban.

Sávolt Zoltán tótkomlósi népi iparművész elkápráztatta zsűrizett szőnyegeivel az orosházi közönséget. Munkái láthatók a Budapesti Néprajzi Múzeumban is. Az élő népművészet legrangosabb elismerésének birtokosát választottuk a hét emberének.

 
Az alkotó munka gyógyító ereje Nyomtatás
2010. november 15.

A munkanélkülieket gyékény- és kosárfonásra, a gyeses kismamákat hímzésre, gyöngyfűzésre, a megváltozott munkaképességű embereket pedig csipkeverésre tanítják megyénk kézművesei. Minderre egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően nyílt lehetősége a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek.

 
Három Gránátalma-díj gurult a Viharsarok kézműveseihez Nyomtatás
2010. november 2.

Tovább bővült a Viharsarokban a Gránátalma-díjas alkotók klubja. Az elismeréseket, a magyarországi és határon túli magyar kézművesek rangos seregszemléjeként számon tartott Országos Népművészeti Kiállítás zsűrije ítélte oda.

 
Népművészeti kiállítás nyílt a múzeumban Nyomtatás
2010. július 20.

Cs. R.

A XV. országos népművészeti kiállítás dél-alföldi és vajdasági bemutatóját nyitották meg kedden a békéscsabai Munkácsy múzeumban. A legtöbb pályamunka a Viharsarokból érkezett — mondta Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

 
Kézművesek a sportcsarnokban Nyomtatás
2010. június 11.

Ny. L.

Egy vésztő-mágori íjászversenyen kapott kedvet a fafaragáshoz egy békéscsabai gépészmérnök-tanárember. Egy mezőkovácsházi népművelő minden rongyát felhasználja, hogy szőnyeget szőjön belőlük. Ott vannak ők is a békéscsabai Nemzeti fesztiválon a sportcsarnoknál.

 
Hét embere a kilences szám bűvöletében Nyomtatás
2009. augusztus 27.

P. G.

Sólyom László államfő Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet adományozott Debreczeni János mezőberényi népi iparművésznek az augusztus 20-ai állami ünnep alkalmából. Lapunk a szövőmestert választotta a hét emberének.

 
A hét embere - szívügye a népművészet Nyomtatás
2009. július 30.

G.E.

Ha népművelés, népművészet, kézművesség, akkor Ancika. Békés megyében, de országosan is összeforrt az előbbi fogalmakkal Pál Miklósné neve, aki nyaranta egyik tábort a másik után szervezi. Lapunkban ezúttal ő a hét embere.

 
Háromszázan őrzik a hagyományt és a jókedvüket Nyomtatás
2009. július 20.

Cs. R.

A hagyományápolást, az értékőrzést szem előt tartva szervezi kezdettől táborait a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, s ennek szellemében indították útjára ma a 19. komplex népművészeti táborukat. A békéscsabai iskolacentrumban tartott megnyitón Farkas Zoltán, a megyei képviselő-testület alelnöke gratulált a szervezőknek és kívánt jó munkát az elkövetkező egy hétre.

 
Csabai kolbász és hurka a svájci határon Nyomtatás
2008. november 22.

Dél-alföldi termékekkel és ízekkel ismerkedhetnek Franciaországban, Mülhausenben a karácsonyi vásárba látogatók. Hogy miért éppen ez a vidék mutatkozhat be, arról Pál Miklósnét, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökét kérdeztük.

 
Összefogtak a mesterségek megőrzéséért Nyomtatás
2008. november 22.

A népi kismesterségek fennmaradásáért rendeztek konferenciát szombaton, a békéscsabai kézműves szakiskolában. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a rendezvény főszervezője is.

 
Faragott padok és térplasztikák Vésztő, a Danckai sétányon Nyomtatás
2008. július 28.

Méltán elégedett Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke az idei, immáron tizennyolcadik alkalommal megrendezett felnőtt és ifjúsági népművészeti tábor eredményeivel.

 
A táborozóknak rááll a kezük a szépre Nyomtatás
2008. július 26.

A 18. békéscsabai népművészeti tábor ezúttal sem okozott csalódást a műfaj szerelmeseinek. Idén 340-en csatlakoztak, hogy tudásban és lelkiekben töltekezzenek.

 
A népművészet igazi ünnepe Mesterségbemutatók A rongybabáktól a kürtőskalácsig Nyomtatás
2008. június 26.

Körös-völgyi sokadalom címmel a kilencedik népművészeti fesztivált rendezik meg Gyulán péntektől vasárnapig.

- Az Alföld élő népművészetét mutatjuk be a fesztiválon, a népi kézművesség titkaiba avatjuk be a közönséget - mondta Pál Miklósné, a népművészeti egyesület elnöke.

 
Összefognák a népművészeti egyesületeket Nyomtatás
2008. február 11.

Összefogná a Dél-Alföld népművészettel foglalkozó egyesületeit, alapítványait, intézményeit, közösségeit a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. A tervekről Pál Miklósné elnököt kérdeztük.

 
Kitüntetésekkel zárták az évet a népművészek Nyomtatás
2007. december 17.

Sikerekben gazdag, tartalmas tevékenységről számolt be a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Pál Miklósné az évadzáró közgyűlésen.

Az ország legnagyobb, 318 tagot számláló népművészeti egyesülete szombaton tartotta taggyűlését Békéscsabán, a Tégla Közösségi Házban.

 
A turistákat beavatják a népművészet műhelytitkaiba Nyomtatás
2007. november 21.

A kézművesség és az idegenforgalom kapcsolatában mérföldkövet jelentett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület Vendégváró hagyomány című konferenciája és pályázata.

A szakemberek eredeti küldetésük, a hagyományőrzés mellett pénzforrásokról és új munkahelyek teremtéséről tanácskoztak. Az alkotóknak hirdetett pályázat célja az volt, hogy bemutassák a térség népművészeti hagyományát, és ötleteket hozzanak arra, hogyan lehet helyi értékekkel gazdagítani az idegenforgalmi kínálatot.

 
A kézművesek elbűvölték a kanadaiakat Nyomtatás
2007. október 10.

Kanadában, a Montreál melletti Longueuil városában ötödik alkalommal rendezték meg pár hete a régi mesterségek fesztiválját, ahol Mexikó és Magyarország volt a díszvendég.

A különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartásáról híres észak-amerikai ország ezzel a programsorozattal is üzent a világnak: első a nemzeti kincs, minden polgár őrizze meg, ápolja saját kultúráját, utána válhat méltó kanadai állampolgárrá.

 
Új gyermekparadicsom a megyeszékhelyen Nyomtatás
2007. július 23.

Fa elemekből készült játszóteret avattak tegnap a békéscsabai református templom udvarán. Az új gyermekparadicsomot a tizenhetedik megyeszékhelyi felnőtt és ifjúsági népművészeti tábor fafaragói készítették.

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 25 / 40